Kinderen in indianenreservaat misvormd geboren door drinkende moeders

Een kwart van alle kinderen die in een Amerikaans indianenreservaat worden geboren, kampt met het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Doordat hun moeders veel te veel dronken tijdens de zwangerschap zijn de kinderen misvormd, lopen ze geestelijk achter en lijden ze aan psychische stoornissen. De moeders staan de kinderen vervolgens vaak af.

Het gaat om het reservaat Pine Ridge in het relatief arme South-Dakota. Nora Boesem, een voormalige kinderverpleegster, was er 15 jaar lang voogd van 93 kinderen. "Dit decimeert het reservaat. De bevolking is heel zwaar getroffen door alcoholisme. Als er niets gebeurt, zal het alleen maar erger worden", zegt ze in de Omaha News Herald.

De vrouwen drinken stug door als ze in verwachting zijn met desastreuze gevolgen voor de kinderen. De baby's worden met alcohol in het bloed geboren en hebben vaak een misvormd gezicht, blijven kleiner en zijn mentaal zwak. Alcohol is weliswaar verboden, maar er is volop drank te verkrijgen in een dorpje net over de grens in Nebraska. In het 14 inwoners tellende gehucht staan vier drankwinkels die in een jaar tijd 4 miljoen blikken bier verkochten. In Pine Ridge wonen 40.000 native Americans. De helft leeft onder de armoedegrens.

Bron(nen):   Daily Mail  Goed Gevoel