Slovenië laat per dag 2500 vluchtelingen toe

Slovenië heeft de vluchtelingenstroom waarmee het land sinds zaterdag te maken heeft een halt toegeroepen. Per dag worden 2500, maximaal 3000 mensen toegelaten. Volgens de BBC is dit de helft van het aantal waar buurland Kroatië om vroeg. De beperkte toelating van vluchtelingen leidt tot een opeenhoping van mensen aan de Kroatische grens met Servië.

De Kroatische autoriteiten zeggen bezorgd te zijn dat de vluchtelingen nu niet snel genoeg door hun land kunnen reizen. Een regeringsambtenaar liet aan de BBC weten dat Kroatië binnen enkele dagen te maken kan krijgen met ruimtegebrek in de tijdelijke opvangcentra.

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Bostjan Sefic geeft aan dat Slovenië niet aan het verzoek van Kroatië kan voldoen om 5000 vluchtelingen per dag op te nemen, aangezien het dagelijkse limiet van Oostenrijk op 1500 mensen ligt. Veel migranten proberen via Slovenië verder door Europa te reizen, vaak met Oostenrijk, Duitsland of Zweden als beoogde eindbestemming. De meesten van hen zijn afkomstig uit Afghanistan, Syrië en Irak.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, kwamen zaterdag ongeveer 4000 vluchtelingen in Slovenië aan, nadat Hongarije de grens met Kroatië had gesloten. Van dat aantal heeft Oostenrijk zondag circa 1000 mensen doorgelaten.