”Dokter, u heeft de verkeerde knie geopereerd”

Het is de nachtmerrie van elke patiënt: de dokter vergist zich en opereert een gezond lichaamsdeel. Het overkwam de Vlaamse Pascal Tuijbens (49). In Het Laatste Nieuws doet hij zijn verhaal. Het was de bedoeling dat in het Gentse Jan Palfijnziekenhuis de meniscus van zijn linkerknie zou worden verwijderd en het kraakbeen werd schoongemaakt. Groot was dan ook de schok toen Tuijbens wakker werd met een verband om zijn rechterknie. Hij waarschuwde de verpleging, maar die geloofde hem in eerste instantie niet. Hij vertelt aan de Vlaamse krant: "Ik heb gebruld om de verpleegster. Dat ze toch mijn linkerknie hadden moeten opereren. Maar die was net als iedereen op de afdeling ervan overtuigd dat ik mij vergiste. Mensen die pas uit narcose ontwaken, zijn weleens verward, hoor meneer, zei ze. Helaas was ik wel degelijk goed bij mijn verstand en hadden zij een fout gemaakt." Tuijbens gaat geen klacht indienen. "Ik ben wel verhaal gaan halen natuurlijk, maar volgens mij treft de chirurg geen schuld. Blijkbaar is hij letterlijk en figuurlijk op het verkeerde been gezet door zijn assistent. Die moest me op de operatie voorbereiden en deed met mij een babbeltje. We hadden het erover dat ik ook voelde dat mijn rechterknie weleens begon op te spelen en dat ik daar later allicht nog eens voor zou terugkomen. Blijkbaar heeft dat hem verstrooid en heeft hij het verkeerde been klaargemaakt voor de ingreep.''

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  Onzin verhaal en zware fout want chirurg moet dossier bekijken, daar zijn procedures en checklists voor

  • Kuppie Van Oranje

   Nee hoor,mijn dochtertje moest voor een liesoperatie naar Nijmegen.In het voorafgaande gesprek zei de arts dat het aan de linkerkant zat,dit was echter rechts.Nadat mijn dochter onder narcose was gebracht in de ok zag ik dat de markering voor de incisie aan de linkerkant zat.Weer verkeerd dus!!

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    en kunnen tegenhouden? Direkt melden zoiets !!!
    Daar zijn procedures voor, echt …vriendin werkt in OK.

    (in antwoord op Kuppie Van Oranje)
    • Kuppie Van Oranje

     Ja hoor,direct melding van gemaakt en tegen kunnen houden…..alles is goedgekomen:)

     (in antwoord op Blargh)
 2. IwanovKapotjeplov

  Pas een ingreep gehad aan de linkerlies. Vooraf heeft de verpleging aan mij gevraagd welke kant, links of rechts, dat vergeleken met het dossier en daarna met een flinke dikke zwarte stift een pijl gezet op het linkerbeen.

  Ook bij elke vervolgstap werd er steeds weer gevraagd: naam, geboortedatum, aard vd ingreep en gecheckt of dit klopte met het dossier.

Reacties niet toegestaan