Zo kies je de snelste rij

Iedereen kent het fenomeen: Je kiest een korte rij maar voor je het weet blijkt het juist de langzaamste rij te zijn en sta je veel langer te wachten dan anderen. En het overkomt altijd jóu. Toch heeft alles te maken met perceptie en hoe we tijd ervaren als we wachten. De van oorsprong Roemeense David Andrews schreef er een heel boek over, Why does the other line always move faster? In zijn boek behandelt hij de geschiedenis en de psychologie van het aanschuiven in een rij. Andrews: 'Heb je het geluk om de snelste rij uit te kiezen, dan zal je dat niet doorhebben, omdat je druk bezig bent met voortmaken en je boodschappen in en uit te laden. Onze geest keert zich tegen ons in die situaties. Hoe lang je ook hebt staan wachten, je zal altijd denken dat je in de traagste rij staat'. Gelukkig geeft Andrews een paar tips om het lijden wat te verzachten: 1. Kies een rij met voornamelijk mannen - Studies hebben aangetoond dat mannen minder geduldig zijn bij het wachten. Ze geven het sneller op en verlaten de rij. Die wordt zo alleen maar korter. 2. Kies een kassa aan de linkerkant van de rij kassa's - Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, kiezen ze bijna automatisch een kassa aan de rechterkant, waar het dus drukker is. 3. Laat je niet verleiden tot het kiezen van de 'snelkassa' - Die snelkassa is niet altijd het snelst. Het gaat om het aantal mensen dat voor je staat, niet de snelheid van de kassa. 4. Kies geen pinkassa - Kassa's waar je alleen cash kunt betalen gaan nog altijd sneller dan kassa's waar je alleen kunt pinnen.    

Bron(nen):   De Morgen      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  5. Vermijd rijen met bejaarden.

  • AT

   6. Beter een lange rij met mensen met weinig boodschappen dan korte rij met volle wagens. Kijk ook naar de artikelen; een volle wagen met grote artikelen gaat weer sneller dan een volle wagen met klein spul. Er zit altijd iets tussen waarvan de barcode niet werkt.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Blargh

    Tegen je dat allemaal geanalyseerd hebt bij elke rij ben ik al lang weer thuis aan de thee moet koekje 😀

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Nou, uit de reactietest hier elders bleek dat ik behoorlijk snel ben voor mijn leeftijd. Dus pas maar op; ik zie dat in een split second!

     (in antwoord op Blargh)
  • Blargh

   7 : Neem de snelkassa (minder dan 5 artikels)

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Blargh

  “‘Heb je het geluk om de snelste rij uit te kiezen, dan zal je dat niet doorhebben,”
  Grappige projectie van de “oorspronkelijke Roemeen” (who gives a fuck? )

 3. Claudia Verhoeven

  bij wat voor rij ik ook mag aanschuiven
  Er zitten altijd wel ouwehoeren tussen,die de prijs van een wc rolletje of de vertrektijd van de trein ,die net voor mijn neus,met slakkegang het station uitrijd willen weten
  terwijl ik toch al eerder van huis was gegaan
  Het leven is leiden volgens de Dalai lama(makkelijk praten die man heeft nooit met zijn sandaaltjes en wapperrok achter een treintje hoeven aanhollen)
  Hoop wel dat ik in een volgend leven wat eerder aan de beurt ben

Reacties niet toegestaan