Franse burgers organiseren hulp via Twitter

PARIJS (ANP) - Franse burgers organiseren via Twitter hulp aan elkaar in de gevarenzone in Parijs. Met de hashtag #portesouvertes (open deuren) wordt onderdak geboden aan mensen die van de mogelijk gevaarlijke straten weg willen. Mensen melden op Twitter hun adres en de code waarmee de ingangen van Franse appartementengebouwen vaak zijn beveiligd.

,,Als u een veilig heenkomen wil in de avenue Philippe Auguste 88: code om het gebouw te betreden is 47B20'', twittert ene Adèle Bossard. ,,Rue Charenton1005'', twittert ene Etienne Arnoux. ,,Er moet voor eens en altijd sociale samenhang en gezag terugkomen in ons land.'' Een vrouw noemt het ,,hartverwarmend'' hoe de Fransen elkaar bijstaan in deze situatie.

Bezoekers van de voetbalwedstrijd Frankrijk-Duitsland zoeken via Twitter naar onderdak. Ene Arthur Perier-Pillu biedt onderdak aan en voegt eraan toe dat ook Duitsers welkom zijn: ,,Ook Duitsers, aarzel niet.'' Speciaal voor Duitsers die nu in Parijs zijn, is #offenetüren in gebruik genomen, een Duitstalige versie van #portesouvertes.

Op Radio 1 vertelde een Nederlandse man dat hij met zijn vriendin een Franse woning binnen was gegaan. ,,Toen we uit de metro kwamen, was het chaotisch. Een man riep vanuit een deuropening dat we naar binnen moesten komen'', vertelde de man. ,,Wij zijn hier nu met zo'n twintig mensen en kijken Franse televisie.''