Je kan beter het OV naar werk nemen

De manier waarop je dagelijks naar kantoor of school reist lijkt wellicht een relatief onbelangrijke beslissing, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat deze keuze op de lange termijn wel degelijk van significante invloed is op de gezondheid. Onderzoekers in Japan zijn er achter gekomen dat er een verband bestaat tussen het gebruik van het openbaar vervoer en lager risico op een verhoogde bloeddruk, diabetes of overgewicht. Het is niet helemaal duidelijk waarom mensen die gewoonlijk het openbaar vervoer gebruiken gezonder zijn dan de autorijders, wellicht dat het komt doordat de mensen meer bewegen op weg naar de bushalte of het treinstation. Uit het onderzoek blijkt dat gebruikers van het openbaar vervoer, in vergelijking met mensen die de auto nemen, 44 procent minder kans hebben op overgewicht, 43 minder kans op diabetes en 27 procent minder kans op een hoge bloeddruk. Het advies van hoofdonderzoeker Hisako Tsuji luidt dan ook als volgt: “Mensen moeten overwegen om hun auto in te wisselen voor het openbaar vervoer, om zo dagelijks aan voldoende beweging te komen.” Ook kan het nuttig zijn voor zorgverleners om te vragen naar de wijze waarop mensen op hun werk of op school komen. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op een enquête die door bijna 6.000 volwassen mensen is ingevuld na hun jaarlijkse controle-onderzoek en behandelde de mate waarin de patiënten lichamelijke actief waren en de manier waarop ze dagelijks reizen. Een andere opmerkelijke bevinding was dat de mensen die het openbaar vervoeren gebruiken op papier zelfs gezonder zijn dan mensen die de fiets nemen. De onderzoekers denken dat dit te wijten valt aan het feit dat gebruikers van het openbaar vervoer langer moeten lopen om bij hun halte of station te komen en dat fietsers meestal slechts kleine afstanden moeten fietsen.

Bron(nen):   Science Alert      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edwin

  Interessant onderzoek, leuk artikel!

  Groet Edwin
  http://www.hoetevreden.nl

 2. Apekool

  Erg veel wellicht, ‘denken’ en misschien in het onderzoek – dat zijn toch juist zaken die je als hypothese stelt voordat je gaat onderzoeken?
  Zeer relevant zijn de uitstekende OV voorzieningen in Japan, dat vertaalt zich niet naar Nederland.

  Bij het idee alleen al stijgt mijn bloeddruk: eerst 10 minuten wandelen naar de bushalte, wachten op de bus, die mij in een kwartier naar het station brengt in plaats van mijn bestemming. Dan wachten op het station totdat de bus naar mijn bestemming komt. Na een rit van 25 minuten stap ik uit in de buurt van mijn bestemming en moet ik nog 7 minuten lopen.

  Ik kan die 10 kilometer natuurlijk ook gewoon gaan fietsen, dan kan ik zelfs heen en weer in dezelfde tijd.

  • Ko Herent

   In een stinkende trein staan waar je niet eens kunt pissen? Toedeledokie, dan liever hoge bloeddruk.

   (in antwoord op Apekool)
   • Jaap Aap

    Nee, dan liever in de auto. Daar pis je vast wel onderweg naar je werk…

    Wat een kul-argument!

    (in antwoord op Ko Herent)
    • Ko Herent

     Inderdaad. Even stoppen en Voila …dat gaat niet met je Jaap Aap treintje.

     (in antwoord op Jaap Aap)
 3. Vogelbeest

  2 uur en 10 minuten met diverse bussen en lopen of ca 48 minuten met de auto. Verschil per dag: 2 uur 44 minuten.
  25 verlofdagen op een jaar geeft 210 werkdagen
  210 x 164 minuten = 34440 minuten per jaar
  delen door 60 en dan delen door 8 geeft: 71 werkdagen en 6 uur die ik LANGER onderweg ben met het openbaar vervoer.
  Dat is 2,5 maand vakantie/vrije tijd die ik zou opofferen per jaar als ik met het OV zou gaan.
  Ik moet nog zo’n 20 jaar werken.
  Dat resulteert in iets meer als 4 jaar en 1,5 maand wat ik kwijt ben aan vrije tijd als ik met het OV ga.
  Hoeveel eerder ga ik precies dood van die hoge bloeddruk?
  Bovendien: Ik sport gemiddeld per dag ca. 1 uur en 10 minuten. Ik betwijfel ten zeerste of ik daar nog tijd voor zou hebben als ik 2 uur 44 minuten langer onderweg zou zijn met het OV.
  Stuur die onderzoeker gerust eens bij mij langs. Ik denk dat we iets hebben om over te praten.

Reacties niet toegestaan