Zorgpersoneel steeds wanhopiger: we zijn met veel te weinig

De helft van alle werknemers in de zorg stelt dat er een onaanvaardbaar personeelstekort is. Een jaar geleden was dat nog 1 op 3. Dat blijkt uit een enquête onder 3700 medewerkers in de zorg door vakbond FNV, aldus het AD. Vorig jaar trokken twee hoogbejaarde mannen aan de bel over de slechte omstandigheden en het gebrek aan personeel in de instelling waar hun echtgenotes verbleven. Een van hen was de vader van staatssecretaris Van Rijn. Die zei destijds over de situatie van zijn vrouw: ''Soms is ze niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels.'' Ondanks alle aandacht en de beloftes van de staatssecretaris blijkt de situatie een jaar later alleen maar verergerd. Zo heeft nu 40 procent van de verpleeghuisbewoners weleens verschijnselen van ondervoeding of uitdroging tegenover 29 procent in 2014. Bijna een kwart van de bewoners zit dagelijks langer dan een uur zonder toezicht. Dat was een jaar eerder nog 20 procent. Bestuurder Lilian Marijnissen van de FNV wil nieuwe afspraken met staatssecretaris Van Rijn. ''Hij hamert steeds op toezicht X, taskforce Z of inspectie Y, maar intussen wordt er alleen maar bezuinigd.'' Volgens hem is dat niet zo. De komende jaren zal er elk jaar 210 miljoen euro extra naar verpleeghuizen gaan. Ondertussen zet het zorgpersoneel de strijd voor. De petitie Red de Zorg is inmiddels door 850.000 mensen ondertekend.

Bron(nen):   AD      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Marianne martens

    Een ding is zeker. De Politiek in Nederland/ EU is totaal onverschillig wat er met zijn burgers aan de hand is of wat noodzakelijk is om een samenleving in evenwicht
    te creëren. Het is eufemistisch opgeschreven. Eigenlijk moet je zeggen dat we in een zware criminele maatschappij leven waar iedereen letterlijk en figuurlijk wordt afgemaakt en vermoordt die anders denkt. bv kunst, zorg, politie, aivd,militair, onderwijs, wetenschap ( behalve als men de multi’s likt ). De vraag is natuurlijk wanneer komt het onnozele klagende volk in beweging tegen deze kliek. Voorlopig niet en als je straks ziek ligt ? is er geen verzorger meer maar hangt er een piepende robot boven je gezicht. Met empathische ogen die geen ogen zijn. maar de ogen heeft van euro’s.

Reacties niet toegestaan