Documentaire tegen Zwarte Piet op CNN

Vanaf zondag is op de site van CNN de documentaire Blackface te zien, die filmmaker Roger Ross Williams maakte naar aanleiding van zijn verbijstering over het fenomeen Zwarte Piet. De 15-minuten durende film werd gisteren al vertoond bij de Universiteit van Amsterdam, waar Williams als held werd onthaald door studenten, mensen van Surinaamse afkomst, Amerikanen en anti-pietactivisten. Williams in de NRC: 'De eerste keer dat ik in Amsterdam Zwarte Piet zag, heb ik een foto van hem op Facebook gezet. Mijn vrienden thuis in Amerika reageerden geschokt: een racistische blackface, gewoon op straat? Daar moet je een film over maken!'. De film is dan ook bewust subjectief: 'Hoe kan ik hier objectief over zijn?' De filmmaker gaat verder: 'Doordat een grote Amerikaanse nieuwszender dit toont, denk ik dat heel veel mensen hem gaan zien en het schandalig vinden. Andere landen zullen druk op Nederland uitoefenen om hier een einde aan te maken'. Over de Nederlandse kijkers: 'Ik hoop dat ze zich generen'. De stelling van de film is dat Zwarte Piet bij het slavernijverleden hoort. Nederland, dat aan de 'verkeerde kant van de geschiedenis' zit, heeft het koloniale verleden minder goed verwerkt dan andere landen. Voorstanders in de film zijn er volgens de NRC alleen maar voor de grap. Williams spreekt activisten, pietkundigen en een slavernijkenner. Zelf is hij vaak in beeld om 'geamuseerd verbijsterde gezichten te trekken'. Nadat hij eerder Zwarte Piet 'Hollands dirty little secret' noemde, kreeg de filmmaker naar verluidt veel racistische haatmail. 'Eet een banaan, jij stomme zwarte aap'. Williams: 'Toen ik een film maakte over hoe Oeganda homoseksuelen vervolgt en vermoordt, zeiden de Oegandezen ook: ja, maar dat is onze traditie, daar snap jij als buitenstaander niets van'. Maandag zit Roger Ross Williams bij RTL Late Night.  

Bron(nen):   NRC      

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ignatius J. Reilly

  Ach ja, in het ene land laten ze mensen die echt zwart zijn doodschieten door blanke politie agenten, en in het andere land maken blanken zich zwart om 1 x per jaar een kinder feest te vieren. Prioriteiten he.

 2. Burgermans

  Het meest racistische land van de Westerse wereld gaat ons kinderfeest verbieden? Yeah, right…

 3. Motto

  Een moraalridder uit de VS waar ze het racisme zo’n beetje hebben uitgevonden. Iemand als hij, niet gehinderd door kennis over NL en de Sinterklaastraditie, zou zich zelf kapot moeten generen.
  Zwarte Piet heeft geen moer met racisme te maken, druiloor Roger Ross.

  • Oh_Oh_SarCastro

   Dat krijg je als je decennia lang roept het meest tolerante land van de wereld te zijn. Dan moet je niet raar opkijken als men kritisch gaat kijken he..

   (in antwoord op Motto)
   • Motto

    Heb ik nooit geroepen hoor. Dat geleuter over tolerantie is meer het feestje van links. Maar gelukkig is een grote meerderheid in dit land niet volslagen van de pot gerukt.

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
  • syl

   Apartheid is niet voor niets een Nederlands woord dat wereldwijd wordt gebruikt, helaas. Maar verder helemaal mee eens. Zwarte Piet heeft niets met racisme te maken. En is het ook geen discriminatie als Zwarte Piet niet meer mag……? Het is wachten op alle mannen met baarden die zicht aangesproken gaan voelen 🙂

   (in antwoord op Motto)
   • Legija

    Die voelen zich al heel gauw aangesproken, vooral die in sprookjesboeken geloven, van een gestoorde profeet! Getuige Charlie Hebdo, Parijs, etc.

    (in antwoord op syl)
 4. Calhoun84

  Als iemand de vergelijking durft te maken tussen het vermoorden van homoseksuelen en Zwarte Piet dan verlies je bijna het recht om nog te mogen spreken.

  • Boven Jan

   Die vergelijking wordt ook niet gemaakt. Het gaat om de reacties op zijn films. Verder is die film natuurlijk een gotspe.

   (in antwoord op Calhoun84)
   • Calhoun84

    Helemaal niet, hij vergelijkt de traditie van Zwarte Piet met de zogenaamde traditie om homoseksuelen af te slachten. Uiterst onsmakelijk, achterlijk en zeer triest. Hij heeft het niet over reacties maar alleen op de reactie dat Zwarte Piet een traditie is waar deze man niets mee te maken heeft.

    (in antwoord op Boven Jan)
    • Boven Jan

     Nee, dan lezen we beiden iets heel anders. Hij noemt de reacties uit Oeganda om aan te geven dat er uit de landen zelf vaak vol onbegrip wordt gereageerd terwijl hij de soms meest absurde tradities aan de kaak stelt.

     (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Omdat hij na die zin specifiek zegt ” ja, maar dat is onze traditie, daar snap jij als buitenstaander niets van” lees ik het inderdaad anders. Maar hoe je het ook leest, als mensen Zwarte Piet (of welke traditie dan ook) willen veranderen dan ben je oerdom wanneer je een vergelijking maakt met het vermoorden van homoseksuelen. Behalve dat het onsmakelijk is krijg je mensen die vastzitten in tradities natuurlijk nooit mee met dit soort domme vergelijkingen.

      (in antwoord op Boven Jan)
 5. Jaap Aap

  Ross mag natuurlijk zijn mening ventileren maar geeft weinig blijk van een evenwichtige rapportage of enig begrip van de achtergrond van dit feest.

  Maar daar staat tegenover dat hoewel Zwarte Piet niet racistisch is, hij wel vorm is gegeven op achterhaalde inzichten die normaal waren tot zo’n 50 jaar geleden.

  Maar ik begrijp alle ophef niet. We accepteren nadat Kuifje in Afrika gestoeld was op racistische denkbeelden zonder dat Herge mogelijk die bedoeling had. Sjimmie van Sjors en Sjimmie heeft een metamorfose ondergaan omdat de stereotypen die hij uitdroeg achterhaald waren. Negerzoenen werden als onacceptabel beoordeeld. Niet het lekkernij zelf maar de naam. Smaakt het ding anders nu het een andere aam heeft gekregen? Natuurlijk niet.

  Als blanken kunnen wij wel vast houden aan onze geschiedenis en blijven beweren dat ZW NIET racistisch is, maar dit wordt door een deel van de bevolking, niet alleen zwarten overigens, niet zo ervaren. En dar kunnen we niet zomaar aan voorbij gaan. Dat gaan wij oordelen over hoe anderen zich voelen of moeten voelen en dat is kul. En Ross heft wel degelijk een punt als hij zegt dat wij ook oordelen over e gewoonten en gebruiken in andere landen.

  Ik zie deze hele discussie als een probleem van en voor volwassenen. Kinderen maakt het geen klap uit welke kleur Piet heeft, of hij zwart is, roet-vegen heeft of zelfs blauw of paars is. Ik heb er geen moeite mee als we, geleidelijk, Piet laten evolueren. En er zal geen kind zijn die minder uitkijkt naar de aankomst van Sint en zijn ‘geëvolueerde knechten’.

 6. disqus_RinSh7fPr4

  Het is weer die tijd van het jaar dat we aandacht geven aan mensen die het hele onderwerp eigenlijk helemaal geen hol uitmaakt, maar er wel geld aan verdienen.

 7. Jos

  Goed dat WEL schrijft ‘naar verluidt’. Want het is een makkelijk foefje tegenwoordig om het tegengeluid te diskwalificeren: zeggen dat je haatmail hebt gekregen. Valt niet te checken hè. Kan me nauwelijks iets voorstellen bij de desbetreffende zin van banaan en aap. Wie zegt zoiets, een vijfjarige racist?

 8. Oh_Oh_SarCastro

  Ik zei al zo een 8 jaar geleden dat de toename van social media het einde van zwarte piet gaat betekenen. Wat een soap!

 9. Boven Jan

  Tja, natuurlijk debiel; zo’n docu uit een land dat diepgeworteld racisme kent. Fijn voor ze dat ze even kunnen doen alsof het ergens anders veel slechter is.

  Alle gekheid op een stokje; dat gezeik van Nederlanders over Zwarte Piet is me ook wat. Té gênant dat een volk zo blind een traditie verdedigt waar men zelf geeneens goed de origine van kent. Dan gaan ze elkaar maar om de oren slaan met tekeningen van Jan Schenkman. Nederlanders zijn kampioen in taal en tradities te grabbel gooien, maar o wee als iemand met een kleur er wat van vindt.

  • Legija

   Nederland is Nederland, met zijn cultuur, tradities etc, en als men dat niet bevalt moet men niet komen of weggaan!

   (in antwoord op Boven Jan)
   • Boven Jan

    En wat is de origine van Zwarte Piet?

    (in antwoord op Legija)
    • Legija

     Moet ik dat aan U uit gaan leggen, even terug gaan naar Turkije, Bisschop Mira….maar U bent duidelijk anti-zwarte piet, en waarschijnlijk ook nog erg begaan met de pro-immigratie lobby! Ieder zijn meug, wij leven voorlopig nog even in een een (schijn)democratie? En als het aan al het gespuis ligt dat op ons afkomt (IS) International Scumbags, is dat ook snel gedaan, maar al met al ik blijf voor zwarte piet, met dikke rode lippen, gouden oorbellen, en het plezierig uitkramen van wat koeterwaals!

     (in antwoord op Boven Jan)
     • Boven Jan

      Hou het gewoon even on-topic en ga niet over mij raaskallen. Ik ben zeer ‘voor’ Zwarte Piet, vooral gezien in de traditie van het overwonnen kwaad in contrast met de goedheiligman. Overal in Europa komt Sinterklaas voor met een donkere knecht (bijv. Knecht Ruprecht). Zwarte Piet met de rode lippen is een verbastering van deze traditie, zoals tradities constant veranderen. Zoals ik hierboven schreef; leer eerst iets over de traditie voordat je claimt dat deze nooit mag veranderen.

      (in antwoord op Legija)
 10. Heidi Kersbergen

  CNN’s dirty little secret: http://edition.cnn.com/specials/more/cnn-leadership
  Zie jij op de bijgaande webpagina van CNN’s leiders iemand met een andere huidskleur? En dat in een land waar de meerderheid juist geen blanke huidskleur heeft?
  De emancipatie en acceptatie van de gekleurde mens is door onze Zwarte Piet juist bevorderd in Nederland! De Amerikanen hebben zelf Zwarte Piet nodig!
  Niemand in CNN’s leiding met een donkere huidskleur? Niemand? Afro American, Hispanic, Asian? That is really a dirty little secret.

Reacties niet toegestaan