‘Dascha dwaalde door Hilversum’

De zestienjarige Dascha Graafsma heeft vlak voor haar dood anderhalve week geleden nog een hele tijd door Hilversum gedwaald. Dat zegt Jeanette Kruit van de Stichting Signi Zoekhonden maandag na een bericht van RTV Noord-Holland.

De stichting volgde met speurhond Pebble haar spoor vanaf de dancing, waar ze eerder op de avond was. ,,De hond volgde haar spoor. Het is duidelijk dat ze door Hilversum aan het dwalen is geweest in het gebied rond de dancing. Op een bepaald moment ging ze richting huis. Vandaar ging ze op een gegeven moment het bos in en kwam ze bij de spoorlijn uit. Maar je kan er daar niet over. Ze liep langs de spoorlijn naar de spoorwegovergang. Daar hield het spoor op. We wilden de hond nog verder laten zoeken aan de andere kant, maar hij wilde terug naar de overgang'', aldus Kruit.

Peter R. de Vries deed in RTL Boulevard een oproep aan mensen die langs de door Dascha gelopen route wonen of werken om beelden van eventuele beveiligingscamera's te bekijken. Mogelijk is het meisje op beelden van deze camera's te zien. De Vries is woordvoerder van de familie van Dascha en vroeg de stichting Signi een hond in te zetten. De uitkomsten van de zoektocht van hond Pebble laten volgens De Vries zien dat Dascha niet door iemand in een auto is meegenomen, maar dat ze zelf de route heeft gelopen.

De politie meldde dat Dascha waarschijnlijk zelfmoord had gepleegd, maar haar familie gelooft dat niet. De politie besloot vervolgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te vragen het bloed van Dascha te onderzoeken. De resultaten daarvan zijn nog niet bekendgemaakt.