Vallende sterren met beetje geluk zichtbaar

Met een beetje geluk zijn maandagochtend en -avond tientallen vallende sterren te zien. Bij helder weer zijn er 's ochtends met het blote oog zo'n zestig vallende sterren van de Geminiden te zien. Maar omdat er dan wolkenvelden over het land trekken, zullen ze lang niet overal zichtbaar zijn. Het zuidoosten van het land maakt de grootste kans om een gelige lichtflits te zien, stelt WeerOnline.nl.

De Geminiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). De piek van de zwerm trekt maandagmiddag rond 16.00 uur voorbij, maar is dan overdag niet te zien. Het beste moment om de Geminiden-zwerm te zien is maandagavond rond 22.45 uur stelt de website hemel.waarnemen.com. De meteorenzwerm trekt gedurende zo'n 20 uur ons land voorbij.

De vallende sterren, die niets met echte sterren van doen hebben, maar eigenlijk meteoren zijn, behoren tot de meteorenzwerm Geminiden. Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de (uitgedoofde) komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de gelige lichtflitsen.