Anti-Israëlische poppen aangetroffen in Israëlische haven

4000 'anti-Israëlische poppen' zouden door de Israëlische douane in de haven van Haifa zijn geconfisqueerd. De poppen zijn uitgedost als Palestijnse stenengooiers en gekleed in de kleuren van de Palestijnse vlag. Op de Arafat-sjaaltjes staan Arabische teksten als 'Jeruzalem is van ons' en 'Jeruzalem, we komen eraan'. Hoofd van de douane in Haifa, Doron Samara, stelt dat de poppen uit de Verenigde Arabische Emiraten komen en 'bedoeld waren voor de Palestijnse Autoriteit'. Volgens Samara is het verboden dit soort poppen te importeren. In The Guardian zegt de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely dat de poppen op weg waren naar de Palestijnse Autoriteit 'met maar één doel, namelijk het mentaal vergiftigen van onschuldige kinderen. De Palestijnen leren hun kinderen op elke mogelijke manier over haat en geweld'. Het is volgens The Guardian niet bewezen dat de poppen bedoeld waren om naar de Palestijnse Autoriteit verscheept te worden. In ieder geval gaan ze daar niet meer naartoe. Hotovely heeft de opdracht gegeven de poppen over de wereld te verspreiden en vooral in landen te laten zien die geld geven aan de Palestijnen. Hotovely: 'Totdat er een radicale verandering wordt aangebracht in het Palestijnse onderwijssysteem kunnen we geen dialoog met onze buren aangaan'.  

Bron(nen):   The Guardian      

42 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Boven Jan

  Pali Wars action figures.

 2. Jaap Aap

  Is dit een ironisch bedoelt artikel? Ik doel met name op de volgende zinsnede: “het mentaal vergiftigen van onschuldige kinderen”

  Dit toont typisch het gebrek aan inlevingsvermogen voor de situatie waarin de andere partij verkeert. Net als de Palestijnse kinderen inderdaad opgroeien met een besef over het onrecht dat hun volk is aangedaan door de staat Israel en de uitzichtloze situatie waarin ze verkeren, groeien joodse kinderen ook nauwelijks op met het besef van naastenliefde voor de Palestijnen.

  Ondanks dat dit geen wedstrijd is in wie hier het slechtst af is, lijden de Palestijnse kinderen meer dan hun Israëlische lotgenoten onder de huidige situatie. Ze kennen sterke beperkingen in hun bewegingsvrijheid, onvoldoende toegang tot gezondheidszorg, armoede als gevolg van hoge werkloosheid dankzij een economisch isolement opgelegd door de bezetter van Arabische gebieden. En voorts leven te velen in krappe behuizing dankzij een gebrek aan bouwmaterialen en woningen die aan flarden zijn geschoten.

  En oh wat staan we gek te kijken als Palestijnse kinderen minder dan enthousiast zijn over hun joodse buurkinderen…

  • Calhoun84

   Je verdraaid de boel behoorlijk. Het waren de Arabieren die Israël aanvielen na de heroprichting van de staat Israël, het waren de Palestijnen die terreuraanslagen pleegden op civiele doelen, het waren de Arabieren die een Arabische staat afwezen, en oh wat staan we gek te kijken als Israël minder enthousiast is over Palestijns terreur.

   (in antwoord op Jaap Aap)
   • Blargh

    Ik verdraai, jij verdraaiT = taalterreur
    OT : USA is tig keren land binnengevallen, G.I. – Joe verbieden?

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Als ik al jouw taalfouten had moeten corrigeren in onze vorige discussie……

     Maar goed, je kund je antisemitisme weer mooi kwijt vandaag.

     (in antwoord op Blargh)
   • Jaap Aap

    Ik heb het niet over de oorzaak of oorsprong van het conflict in het MO. Ik probeer me slechts te verplaatsen in de positie van de kinderen.

    Kan dan slechts constateren dat kinderen in Israel aanzienlijk beter af zijn dan hun Palestijnse neefjes en nichtjes en dat dit niet zonder gevolgen kan blijven. Gezinnen die wonen in een kamer omdat hun eigen woning verloren in gegaan door oorlogsgeweld, minder welvaart, toegang tot gezondheidszorg en bewegingsvrijheid. Je wilt dat toch niet ontkennen?

    En je mag wat mij betreft de schuld daarvoor bij de Palestijnen leggen, dat maakt voor de kinderen in deze omstandigheden geen fluit verschil.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Maar de bevolking van Israël heeft het beter dan alle landen in de regio. Dat komt niet alleen door oorlogsgeweld.Net zoals het aantal slachtoffers naar mijn idee geen argument is. Niet alle burgerslachtoffers in de Palestijnse gebieden zijn burgers en er zijn burgerslachtoffers die slachtoffer zijn geworden door toedoen van de tactiek van Hamas (ophouden in drukke gebieden, gebruik maken van menselijke schilden etc.) Daarnaast gebruiken de PR afdelingen van pro Palestijnse bewegingen nog wel eens fotomateriaal uit andere conflictgebieden waaronder Syrië.

     Natuurlijk zijn er ook slachtoffers gevallen door Israëlische fouten, in elke oorlog vallen die helaas. En dat kinderen in de Palestijnse gebieden mentaal worden vergiftigd? Dat is zeker het geval, Arabische Israëliërs hebben het toch ook goed?

     Je moet ook niet vergeten dat er meerder malen per week mensen worden neergestoken in Israël en dat er geregeld auto’s inrijden op burgers. Het zijn echt niet alleen de Palestijnse burgers die moeten lijden.

     En de oorzaak van het conflict is wel degelijk van belang lijkt mij. Op wie bezet Israël namelijk de Palestijnse gebieden? Niet op Palestina in ieder geval want dat land heeft nooit als onafhankelijk, soeverein land bestaan. En toen Palestina als mandaatgebied of provincie bestond was het net zo Joods als dat het Arabisch was. En feit blijft, de Arabieren zijn niet akkoord gegaan met het VN verdelingsplan dus is het behoorlijk flauw om hier alsnog aanspraak op te maken. Ook de Israëlische terugtrekking naar de grenzen van voor 1967 zou flauw zijn want wie neemt het gezag over in de Palestijnse gebieden? Jordanië en Egypte zitten in ieder geval niet meer op “hun” grondgebied te wachten. Op de Tempelberg wel, daar is Jordanië nog steeds de baas. Ondanks dat de Palestijnen ons graag anders willen doen geloven. Syrië wil zijn gebied wel terug, maar ja….

     Als de Palestijnen al bezet worden dan is het door Hamas. Israël heeft zich bijvoorbeeld geheel terugtrokken uit de Gazastrook en zie wat dat heeft opgeleverd. Waarom zou Israël zich dan terugtrekken uit Jeruzalem, Judea en Samaria? En waarom zou Israël de Golan vlakte teruggeven aan Syrië (en dus aan de rebellen, Hezbollah of IS)?

     En wat moet Israël dan? Ik vind ze nogal genadig hoor, heb je enig idee hoeveel raketten er op Israël worden afgevuurd per jaar? Hoeveel steekincidenten er zijn? Hoe vaak de politie wordt aangevallen? Hoe vaak er auto’s inrijden op burgers? Dat moet je eens bij een ander land proberen.

     (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      Beste @Calhoun84:disqus ik heb er geen behoefte aan deze discussie te heropenen. Ik zie het duidelijk heel anders dan jij en bovendien is dat niet de kern van het artikel.

      Slechts 1 ding in je reactie moet me van het hart. Je noemt het “flauw” van de Palestijnen om aanspraken op land te maken op basis van een document dat in 1947 is opgesteld maar verdedigt vervolgens wel de ‘rechten’ van Israel op de bezette Westelijke Jordaanoever op basis van een religieus document van 2000 jaar geleden…..??????

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ik heb het woord Bijbel of Thora (een stuk ouder dan 2000 jaar overigens) niet genoemd, over flauw gesproken. Mijn interesse in de geschiedenis van Israël is een stuk ouder dan mijn tijd als christen.

      Ik ben voor een tweestatenoplossing maar ik doe niet mee aan het fabeltje dat Israël gebied bezet op Palestina. Israël bezet gebied op Syrië, Jordanië en Egypte. Twee van hen claimen deze gebieden niet meer.

      Joden en Arabieren hebben altijd samen in de Palestijnse regio gewoond. Dat de Arabieren het verdelingsplan niet hebben geaccepteerd (en in plaats daarvan Israël aanvielen) is toch wel degelijk een belangrijke bron voor het conflict.

      En om dan maar even terug te komen op de kern van dit artikel: deze poppetjes zijn niet alleen deze poppetjes maar er zijn veel meer artikelen die momenteel in de Palestijnse gebieden te koop zijn welke zorgwekkend zijn.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      Ook ik ben er van overtuigd dat de twee-staten oplossing de enige is die uitzicht biedt op en oplossing. Maar om te spreken van “bezet gebied” als een fabeltje is vreemd.

      Israel is gesticht op basis van internationale overeenkomsten en wetten. Het is op basis van internationale overeenkomsten en wetten dat we spreken over “bezette gebieden”. Als bezetter van deze veroverde gebieden heeft Israel internationale verplichtingen onder de Geneefse Conventie IV die het met voeten treedt. Dat is voor mij geen sprookje maar een schending van de internationale rechtsorde.

      Verwerp deze internationale wetten en verdragen en daarmee haal je het bestaansrecht van de staat Israel onderuit.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ik zeg juist niet dat de bezetting een fabeltje is, integendeel. Dat lees je ook niet terug in mijn reactie. Alleen een bezet Palestina doe ik af als fabel. Een bezet Palestina is ook historisch onjuist aangezien Palestina altijd al deels Joods, deels Arabisch was en nimmer onafhankelijk.

      Maar Genève is lastig de laatste jaren, dat hebben wij zelf in Afghanistan ook mogen ondervinden. Genève is geschreven voor conventionele oorlogen waarbij beide strijdkrachten bij een land horen met beide een eigen uniform. Nu hebben we het over terroristen en strijders die in burger lopen en hun wapen verstoppen zodra ze hebben geschoten. De scheiding tussen combattant / non combattant is lastig te maken.

      Want in het voorbeeld van het menselijke schild, zou Genève dan van toepassing zijn? Maken deze burgers dan niet “gewoon” deel uit van oorlogshandelingen? Dat is een lastig verhaal en degene die op de knop drukt wordt daar ook niet vrolijk van kan ik je vertellen.

      In de laatste Gaza-oorlog gebeurde het met enige regelmaat dat Israël burgers waarschuwden en dat het een paar minuten later vol stond met mensen bij de locaties waar afvuur-inrichtingen van Hamas stonden. Zou Israël het doel alsnog aanvallen dan krijgen ze veel internationale kritiek. Echter, wanneer Israël burgers niet van tevoren zou waarschuwen dan krijgen ze ook kritiek en in beide gevallen zouden ze strafbaar kunnen zijn volgens het internationaal oorlogsrecht. Tegelijkertijd mag je niet van Israël verlangen dat ze blijven toekijken wanneer Hamas vanuit scholen, moskeeën en ziekenhuizen raketten blijven afvuren. Ik vind het echt onjuist om alle, of de voornaamste, schuld op de schouders van Israël te laten rusten.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      Met je eens dat Israel het recht heeft zichzelf te verdedigen. Voor alle duidelijkheid, ondanks dat ik mijn kritiek heb over de gang van zaken, ik erken het bestaansrecht van de staat Israel en het recht, zelfs de plicht van de regering en leger haar inwoners te beschermen.

      Maar een soevereine staat heeft nu eenmaal verplichtingen die een terreurorganisatie niet heeft. Sterker nog, dat is nu juist een van de kern verschillen tussen beide en waarom ISIS dan ook geen staat is maar dat terzijde.

      Een staat heeft en erkent wetten terwijl een bende als Hamas buiten de wet opereert. Maar dat geeft een staat naar mijn mening geen vrijbrief om vervolgens volledig willekeurig allerlei wetten aan de laars te lappen.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      @JaapAap Ik bedoel het overigens niet persoonlijk ondanks dat ik je zojuist flauw noem 😉

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Heinz

      2000 jaar geleden…

      Plus de rest. Abraham wordt gerekend als aartsvader en hij kreeg dat land al toegewezen. Ook na de exodus uit Egypte is het toenmalige volk al in het huidige Israël neergestreken. Maar zelfs al die gegevens ten spijt, nu geldt dat Israël bestaat, al hebben sommige lieden dat liever niet.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Blargh

      “Ik vind ze nogal genadig hoor, heb je enig idee hoeveel …” kinderen er worden neergeschoten, huizen worden vernietigd, mensen er maanden zonder rechter te zien worden vastgehouden, gronden er worden ingepikt , …
      There is no easy way out …

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ergens ben ik het wel met je eens, maar tegelijkertijd mag je me één oorlog opnoemen waar burgers niet het voornaamste slachtoffer zijn.

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Ik heb het wel over de handelingen der Israelische staat en zijn IDF

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Heinz

      Dus jij bent van mening dat Israël gewillig en werkloos toe moet kijken hoe haar bevolking wordt aangevallen, bestookt en vermoord? Dat gaat in elk geval niet gebeuren, en gelukkig maar.

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      misschien moet Israel zijn bevolking eens niet midden in Palestijns gebied laten wonen. Nederzettingen waarvoor olijfboomgaarden moeten verdwijnen 5km in de omtrek en water wordt omgeleid etc …

      (in antwoord op Heinz)
     • Heinz

      Complimenten Calhoun, duidelijker kan ik het zelf niet schrijven!

      (in antwoord op Calhoun84)
  • Bart

   Beste Jaap Aap, de Palestijnse kinderen hadden slechter af geweest als Israël niet had bestaan. Palestina was dan een doorsnee arm Arabisch land geweest met een dictator aan het bewind. Hoe anders is te verklaren dat de levensverwachting in de Palestijnse gebieden hoger ligt dan in Egypte of Jordanië?

   (in antwoord op Jaap Aap)
   • Jaap Aap

    Alle kinderen in de regio zouden beter af zijn zonder de eeuwige geweldsspiraal! Dat weet ik zeker. Hetgeen jij beweert behoort voor mij tot het ‘glazen bol’ domein.

    (in antwoord op Bart)
    • Bart

     Uit de Human Development Index (HDI) van de VN voor 2010 is voor de Palestijnse gebieden een gemiddelde levensverwachting van 73,9 jaar aangegeven.
     De levensverwachting ligt in de Palestijnse gebieden hoger dan dat van landen in de regio, zoals Iran (71,9), Algerije (72,9), Turkije (72,2), Jordanië (73,1), Saoedi-Arabië (73,3), Egypte (70,5) en Marokko, (71,8)

     Palestijnen worden dus gemiddeld ouder dan Turken en zelfs ouder dan mensen uit het steenrijke Saoedi-Arabië. Hoe kan dat in een land dat volgens jouw al jaren wordt bezet en uitgebuit? Ik kan dat niet rijmen met je opmerking: ‘Ze kennen sterke beperkingen in hun bewegingsvrijheid, onvoldoende toegang tot gezondheidszorg, armoede als gevolg van hoge werkloosheid dankzij een economisch isolement opgelegd door de bezetter van Arabische gebieden.’

     Ik kan er maar een conclusie uit trekken. Je opmerkingen zijn ongefundeerd en kloppen gewoon niet.

     (in antwoord op Jaap Aap)
   • Heinz

    Hear hear!

    (in antwoord op Bart)
 3. Blargh

  Het nieuws van verleden maand heeft gebeld , ze willen dit artikel terug

 4. Legija

  Ach…..het is maar een speeltje, en zo zie je maar weer dat de moslim van nature behept is met een post-koloniale depressie en een onuitroeibare haat tegen het Westen, dat hen met de paplepel wordt ingegeven!

 5. Likoed Nederland

  Het pas allemaal in de Palestijnse oproepen tot moord en uitroeiing, zelfs door imams en zelfs vanaf de Tempelberg. Hoe kan je een plaats heilig noemen voor jouw geloof, als je daarvandaan pleit voor racisme, moord en uitroeiing?

  http://likud.nl/2015/12/vanaf-de-tempelberg-allah-wil-dat-wij-de-joden-uitroeien/

  • Calhoun84

   Jeruzalem is voor de Palestijnen pas sinds 1967 heilig. En dat heeft vrij weinig met hun godsdienst te maken.

   (in antwoord op Likoed Nederland)
   • Heinz

    Ik denk dat Jeruzalem helemaal niet heilig is voor de Palestijnen, ik denk dat ze Israël willen vernietigen.

    (in antwoord op Calhoun84)
  • Jaap Aap

   Hoe voorspelbaar. Likoed laat weer eens van zich horen en probeert met likud.nl als “objectieve” nieuwsbron wat puntjes te scoren over de rug van kinderen.

   Want daar gaat het hier over, kinderen. Het is inderdaad uitermate triest als het reeds verknipte wereldbeeld van alle kinderen in de regio als gevolg van geweld, nu ook haar weerslag vindt in speelgoed. Het is ook een droevige illustratie hoe de geweldsspiraal nu ook wordt doorgegeven aan de volgende generatie kinderen, aan alle kanten van het conflict.

   Maar Awi Cohen aka Likoed Nederland laat geen gelegenheid onbenut zijn zionistische agenda te propageren. Zelfs al is het niet het onderwerp is van de discussie. En dat is minstens zo droevig als het lot van de kinderen waarover het wel gaat.

   (in antwoord op Likoed Nederland)
  • Heinz

   De islamisten zijn ook niet geïnteresseerd in Jeruzalem, ze zijn alleen geïnteresseerd in de vernietiging van Israël.

   (in antwoord op Likoed Nederland)
 6. Sjoukelina Krijgsman

  Waar blijven de IS poppen? Was leuk geweest voor bij de kerstboom(verbranding)

 7. Burgermans

  Jodenhaat, onderdrukking en terreur zijn pijlers van de islam.

 8. Captain Gorgeous

  Ja zo gaat dat als je landen gaat bezetten. Haat zaaien gebeurd altijd aan alle kanten van een oorlog. Al lijkt het meer op genocide gezien maar een van de twee een leger heeft. Het feit dat de pop met stenen gooit zou genoeg moeten zeggen voor de Nederlander die nog niet in zijn geheel is ondergedompeld in propaganda. Ik denk dat ik maar eens mensen af ga knallen op de plek waar mijn voorvaderen 1700 jaar geleden vertrokken zijn. Als ze niet tolerant genoeg zijn mij te accepteren.
  Maar hé, op joden mag je geen kritiek meer hebben na WOII. Toegegeven dat een enorm groot aandeel van de joodse bevolking in Israël hun Corrupte regering stront beu is. Immers heeft dit ook meer met corruptie te maken dan met de misbruikte naam van beide geloven en beide geschiedenissen.

  V

Reacties niet toegestaan