Denen gaan asielzoekers alles afpakken

De overtreffende trap: we nemen asielzoekers alles af wat ze hebben, anders komen ze er niet in. Een plan van de Deense regering om asielzoekers te laten meebetalen aan hun opvang leidt tot ophef. Volgens een wetsvoorstel moeten binnenkomende vluchtelingen waardevolle bezittingen als juwelen en contant geld inleveren bij de grens. Ook asielzoekers die al in het land wonen vallen straks, als het aan de regering ligt, onder de nieuwe regels. De bedoeling is dat de douane de bagage van de vluchtelingen doorzoekt en onder meer juwelen en alle cash boven de 400 euro in beslag neemt. Persoonlijke zaken als horloges, telefoons en trouwringen mogen ze houden, behalve als het "onbehoorlijk" zou zijn om de spullen niet in te nemen. In de praktijk zal het er op neerkomen dat vluchtelingen alleen persoonlijke spullen met een waarde ver boven de 400 euro hoeven in te leveren, aldus een nieuwsbericht van het ministerie van Immigratie. Volgens minister Støjberg is de maatregel nodig om de asielzoekersopvang betaalbaar te houden. Net als andere Europese landen heeft Denemarken dit jaar te maken met een aanzienlijke stijging van de instroom.

57 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. disqus_RinSh7fPr4

  Confisqueren is misschien niet het beste idee, maar een lening voor bad, bed en brood moet kunnen, dat moeten studenten voor een basisrecht als onderwijs tenslotte ook.

  • kwikfit

   De Denen hebben de redenering : waarom moet de belastingbetaler voor de kosten opdraaien terwijl de binnenkomers zelf geld hebben.

   (in antwoord op disqus_RinSh7fPr4)
 2. kwikfit

  N goed idee.

 3. Dead Silence

  Goed zo. Denen zien hun land kapot gaan door de 4% andersdenkenden en dat zijn ze spuugzat.

  • Jaap Aap

   Opvallend hoe je een artikel, geschreven in 2007 door een Amerikaanse auteur en gepubliceerd op een platform met een verdacht hoog percentage bekende (extreem) rechtse medewerkers, aanhaalt om je “gelijk” te halen.

   Door dit op te voeren als “de mening van de Denen” doe je niets anders dan jezelf overtuigen dat je spreekt voor de meerderheid. Een bekende methode om het hele internet af te stropen tot je iets vindt dat je vooringenomen standpunt ondersteunt zonder het aan nader onderzoek te onderwerpen. Vervolgens ga je voorbij aan het overtuigende bewijs dat dit niet zo is…

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Iedereen met een andere mening dan ons aapje is meteen (extreem) rechts. Get a life, dude.

    (in antwoord op Jaap Aap)
 4. Ko Herent

  Prima idee! Ze zijn toch hoogopgeleid en welgesteld. Dat hebben ze straks zo weer terugverdiend.
  Moet de volgende Nederlandse regering ook invoeren.
  Bovendien moeten mensen in de bijstand ook eerst gespaard geld opmaken voor ze überhaupt kunnen aanvragen.

 5. kwikfit

  Er zijn nog andere wetsvoorstellen/wetsveranderingen.
  Zo is de uitkering bijna gehalveerd naar 6000 kronen en krijgen de nieuwkomers er pas 1500 kronen bij als ze Deens praten en ze moeten zo snel mogelijk aan het werk

  De tijdelijke verblijfsvergunning is verlengt naar 1 jaar
  Pas als er een permanente verblijfsvergunning is ( 5 jaar) mag er gezinshereniging plaats vinden.( of dit wetsvoorstel het haalt is nog niet duidelijk)
  Ook zijn er advertenties in Libanese kranten geweest waarin gemeld werd dat de lijstjes die smokkelaars hanteren met de voordelen qua geld/huisvesting/gezinshereniging niet kloppen.
  Kortom Denemarken is erg actief om zichzelf onaantrekkelijk te maken voor de gemakszoekers in de hoop die af te schrikken en alleen de echte hulpbehoevenden/gemotiveerden over te houden.
  Stel dat het hele westen/noorden dit zou doen ….. heb zomaar het idee dat de toestroom dan drastisch zou verminderen.

 6. Legija

  En geheel terecht, moeten alle Europese landen doen, zal het vele kaf snel van het weinige koren scheiden!

 7. Bart

  Terecht. Ouderen in een verzorgingshuis moeten ook meebetalen aan hun eigen opvang!

 8. bladvoormijnmond

  Het beroven van vluchtelingen is niet toegestaan. Juridisch dus niet haalbaar. Misschien iets voor de fascisten in Noorwegen en Zwitserland

 9. Jerapah

  Mensen die gevlucht zijn alles afpakken en laten meebetalen aan hun opvang,waar doet me dat toch aan denken? Oh ja, dat gebeurde ook met Indische Nederlanders die repatrieerden, die werden ondergebracht in voormalige concentratiekampen zoals Westerbork. En daarna pikten de Nederlanders ook nog de helft van het salaris van de Indische Nederlanders af. Gelukkig hebben Nederlanders wat dat betreft hun lesje geleerd en kan zoiets hier gelukkig niet meer gebeuren.

  • Blargh

   Giraf : hoge nek, kleine hersens.
   De helft van salaris ‘pikken’ geldt nog steeds voor iedereen en heet belasting

   (in antwoord op Jerapah)
   • Jerapah

    Nee, Indische Nederlanders moesten hun salaris afdragen om hun opvang te bekostigen, dat is iets héél anders dan belasting betalen.

    (in antwoord op Blargh)
    • Blargh

     aan het eind van de rit lijkt me dit ong hetzelfde uit te komen

     (in antwoord op Jerapah)
    • Blargh

     U betaalt geen huur, eet gratis , … ?

     (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Interessant dat sommige Nederlanders zestig jaar na dato nog steeds de behoefte hebben om de schandalige manier waarop Indische Nederlanders zijn behandeld goed te praten.

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      geld vragen voor kost en inwoon = “schandalige manier” ?
      Ik ben daar meer dan de helft aan kwijt hoor

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Er werd geen geld ‘gevraagd’ van Indische Nederlanders, het werd verplicht ingehouden van hun salaris. Zo ging Nederland in de jaren vijftig met landgenoten die repatrieerden om en dat was inderdaad schandalig.

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      “het werd verplicht ingehouden van hun salaris.”
      Van mij ook, élke maand !! SCHANDALIG !!

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Het salaris werd ingehouden om hun opvang in Nederland te bekostigen, dat is het grote verschil. Nederland had er in de vroege jaren vijftig geen probleem mee om haar landgenoten, die in de voormalige kolonie geboren waren, geld af te troggelen en als tweederangs burger te behandelen.

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      “als tweederangs burger te behandelen.”
      nou, je schrijft zelf dat hun opvang bekostigd werd. Lijkt me toch netjes geregeld?

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      In stinkende barakken van voormalige concentratiekampen of brandgevaarlijke overvolle pensions gedumpt worden is het tegendeel van dingen ‘netjes regelen’. Vooral niet als je daar geld voor moet afdragen van je salaris. Zo ga je niet met landgenoten om.

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      heb je dit al eens verteld aan iemand who gives a FUCK ? !

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Het zijn algemeen bekende feiten. Maar hiermee geef je aan dat je kennis van de recente geschiedenis van je eigen land nogal te wensen over laat. Bovendien lijk je met terugwerkende kracht in te stemmen met het beschamende beleid van de toenmalige regering omtrent de repatriëring van Indische Nederlanders. We zijn inmiddels meer dan zestig jaar verder, maar je lijkt wat opvattingen betreft te zijn blijven steken in een verleden waar de rest van Nederland al lang afstand van genomen heeft. Uit het verleden kunnen we lering trekken. De les dient in ieder geval te zijn dat het Deense model niet toepasbaar is in Nederland.

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Don’t know , don’t care.
      Toen is niet nu

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Typisch is dat, je weet er dus helemaal niets van af, het kan je ook niet schelen, maar je hebt er wel een mening over. Toen is inderdaad niet nu, maar je kunt van de fouten die in het verleden gemaakt zijn veel leren.

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      “het kan je ook niet schelen”
      Absolutely not , je hebt het eindelijk begrepen

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Tja, dat is een houding die symptomatisch is voor een bepaald soort ‘commentatoren’ die je op nieuws-sites als deze kunt tegen komen. Geringe, of geheel ontbrekende kennis van feiten weerhoudt ze er absoluut niet van om een mening over een bepaald onderwerp te ventileren, maar het ontbreekt ze daarnaast vooral aan het vermogen om met het krijgen van kritiek om te gaan. 🙂

      (in antwoord op Blargh)
  • Legija

   Wie weet…het schept mogelijkheden!

   (in antwoord op Jerapah)
  • Ko Herent

   Was dat zo fout dan? Ik ben ook eens gerepatrieerd na 9 jaar in een land ver weg te hebben gewerkt. We konden toen bij mijn schoonzus terecht en hadden pas na drie maanden een huurhuis. Dus ga niet zitten zeuren, ze werden tenminste nog opgevangen.

   (in antwoord op Jerapah)
   • Jerapah

    “Was dat zo fout dan?” Ken je geschiedenis. Ja, natuurlijk was dat fout, want het waren landgenoten, mensen met de Nederlandse nationaliteit,die als tweederangs burger behandeld werden.Nederland wilde de Indische Nederlanders aanvankelijk trouwens helemaal niet eens opvangen, de commissie Werner deed zelfs een aanbeveling om alle Indische Nederlanders aan hun lot over te laten. Een fraai volkje, die Nederlanders.

    (in antwoord op Ko Herent)
    • Ko Herent

     Lees mijn commentaar even. Het is gewoon slechter geworden. Mijn overgrootvader is overigens op tijd zelf uit Bandoeng vertrokken. Maar onze familie zijn geen klagers en self-supporting.

     (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Het is maar net wat je ‘klagers’ noemt. De houding van de
      toenmalige Nederlandse regering was verre van fraai te noemen. Veel Indische
      Nederlanders werden op een schandalige manier behandeld door de Blanda’s. Die
      schandalige behandeling betrof niet eens alleen Indo’s maar ook Totoks. Nee,
      het na-oorlogse Nederland heeft wel
      vaker een scheve schaats gereden. Maar om terug te komen op het Deense model om
      vluchtelingen te bestelen, dat kunnen we in Nederland maar beter niet doen.

      (in antwoord op Ko Herent)
     • Ko Herent

      Dat Holland zich misdragen heeft in de Indische tijd staat als een paal boven water hoor, dat ben ik met je eens. Maar toen ik terug kwam met een zieke vrouw kreeg ik geen urgentieverklaring voor een huis, eerst ex-gevangenen, asielzoekers en dan wij.
      Dat valt je mond wel open van verbazing. Het is allemaal goed gekomen maar de volgorde is vreemd vind ik.

      P.S. Denk eens aan het RMS, is ook zo schofterig gegaan.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jaap Aap

      Slechts 1 kant van het verhaal. Zou de andere kant eerst wel eens willen horen…

      (in antwoord op Ko Herent)
     • Ko Herent

      Die is ook niet netjes, alleen had NL niks te zoeken in Indie.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jerapah

      Ik ken je persoonlijke geschiedenis niet, maar het lijkt me inderdaad niet prettig dat het zo voor jou en je vrouw verlopen is. Maar dat neemt niet weg dat ik weinig waardering kan hebben voor je vraag of de behandeling van gerepatrieerde Indische Nederlanders en hun te laten betalen voor hun opvang ‘werkelijk zo fout was’.

      (in antwoord op Ko Herent)
     • Ko Herent

      Het spijt me.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Is goed. Soedah, al. 😉

      (in antwoord op Ko Herent)
     • Jerapah

      Precies, daar is Nederland andermaal de fout in gegaan. Het interessante is dat commissie Köbben – Mantouw die na de laatste treinkaping was ingesteld, eind jaren 70 al waarschuwde dat het wel eens volledig fout zou kunnen gaan met de volgende generatie niet-westerse allochtonen in Nederland. Die kritiek werd volledig weggehoond, met name door de linkse politiek. Er werd gezegd dat ‘het niet zo’n vaart zou lopen’. En kijk eens waar we nu zitten?

      (in antwoord op Ko Herent)
     • Ko Herent

      De tweede en derde generatie Molukkers wordt wat doodgezwegen maar die is over het algemeen, d.w.z. voor zover ik het weet en die ik er ken, ook niet erg succesvol. Misschien door hun ouders die maar bleven hopen op een onafhankelijk.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Wat is ‘succesvol’? Je kunt van bepaalde groepen in de autochtone bevolking ook niet zeggen dat ze een sprankelende maatschappelijke carrière hebben, laat staan dat ze een waardevolle bijdrage aan de Nederlandse samenleving leveren.

      De tweede generatie Molukkers is inderdaad gek gemaakt door hun ouders met dat onafhankelijkheidsideaal. Het punt is wel dat
      de Nederlandse regering eind jaren 70, begin 80, fors in de buidel heeft getast en in de jonge Molukkers heeft geïnvesteerd om hun problemen op te lossen. Als Nederland toen geluisterd had naar de deskundigen die het konden weten, hadden we wellicht kunnen anticiperen op de huidige situatie waarin in het volledig mis is gegaan met bepaalde allochtone jongeren. Nederland heeft wat dat betreft denk ik een kans laten liggen.

      (in antwoord op Ko Herent)
 10. Hector

  Het principe dat je moet betalen voor je eigen onderhoud als je de middelen
  hebt om dat te doen is een algemeen beginsel dat geldt voor IEDEREEN – zowel voor Denen als voor niet-Denen evenals de regels voor het ontvangen van het welzijnsgeld genaamd “Kontanthjaelp”. Volgens de Deense wetgeving hebben mensen die ofwel nooit gewerkt hebben of hun werkloosheidsuitkering hebben verloren recht op een van de staat uit te keren bijstand. Uitgesloten van bijstand in Denenmarken zijn volgens de Deense wet diegenen die de over de middelen beschikken om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Onder middelen wordt dan o.a. verstaan: geld, juwelen, sieraden of andere waardevolle materiële bezittingen met een waar van meer dan DKK 10.000. Dat is een regel die geldt voor allen en een principe van gewoon gezond verstand.

  Het aantal domme en onwetende opmerkingen van mensen in deze kwestie, die blijkbaar niet de moeite nemen om een fact check uit te voeren maar direct vergelijkingen met het verleden te trekken (nazi duitsland) is onthutsend.

 11. Hector

  Het principe dat je moet betalen voor je eigen onderhoud als je de middelen hebt
  om dat te doen is een algemeen beginsel dat geldt voor IEDEREEN – zowel voor
  Denen als voor niet-Denen evenals de regels voor het ontvangen van het
  welzijnsgeld genaamd “Kontanthjaelp”. Volgens de Deense wetgeving
  hebben mensen die ofwel nooit gewerkt hebben of hun werkloosheidsuitkering
  hebben verloren recht op een van de staat uit te keren bijstand. Uitgesloten
  van bijstand in Denenmarken zijn volgens de Deense wet diegenen die over de
  middelen beschikken om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Onder middelen
  wordt dan o.a. verstaan: geld, juwelen, sieraden of andere waardevolle
  materiële bezittingen met een waarde van meer dan DKK 10.000. Dat is een regel
  die geldt voor allen en een principe van gewoon gezond verstand.

  Dat de Deense regering, wetend dat heel veel migranten duizenden euros
  hebben kunnen betalen aan smokkelaars om illegaal naar de EU te komen, wil
  weten wat zij allemaal aan bezittingen en geld hebben voordat zij met bijstand
  gaat strooien getuigt van gezond realiteitsbesef.

  Het aantal domme en onwetende opmerkingen van mensen in deze kwestie, die
  blijkbaar niet de moeite nemen om een fact check uit te voeren maar direct
  vergelijkingen met een donker verleden trekken is onthutsend.

 12. Vogelbeest

  Tegen de tijd dat je als illegaal in Denemarken aankomt ben je meerdere veilge landen gepasseerd. In die landen had je (als het om de veiligheid ging) ook asiel aan kunnen vragen.
  Volgens de Europese wet dien je asiel aan te vragen in het land waar je de EU binnenkomt.
  Deze mensen houden zich dus al direct niet aan de Europese wet, maar reizen door naar de noordelijke landen waar de uitkeringen en het verzorgingsniveau hoger is. Dan is het wat mij betreft niet meer dan normaal dat ze zelf betalen wat ze kunnen betalen. Doet moet iedereen, dus zeker nieuwkomers.

 13. Motto

  Geen onaardige maatregelen om de aantrekkelijkheid voor gelukszoekers te verminderen. Maar het beste blijft toch het akkoord van Schengen in de shredder te deponeren en de grens dicht te gooien.

 14. Burgermans

  Gewoon de grens dichtgooien voor alle gelukszoekers uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, veel gemakkelijker.

Reacties niet toegestaan