VS komt met lijst doelen die zij tijdens Koude Oorlog wilden wegvagen

In de VS is door de National Archives een lijst uit 1959 vrijgegeven waarop meer dan 1000 steden en vliegvelden staan die uitverkoren waren voor 'systematische destructie' door middel van atoombommen, mocht het op een totale oorlog met de Sovjet-Unie zijn uitgelopen. Welke steden en vliegvelden in aanmerking kwamen is destijds bepaald door het inmiddels opgeheven Strategic Air Command (SAC) dat onder direct bevel van de president stond. Op hun lijst stonden 1100 vliegvelden, voornamelijk in China en Oost-Europa. Ook stonden er 1200 steden op, waaronder Moskou en Leningrad (Sint-Petersburg), die samen meer dan 300 nucleaire doelen telden, inclusief de bevolking. Uit het document kwam eveneens naar voren dat de VS een atoombom van 60 megaton wilden ontwikkelen, ongeveer het equivalent van 4000 bommen zoals de bom op Hiroshima. Het SAC gaf toe dat 'bevriende machten en mensen', in het geval van het tot ontploffing brengen van zo'n bom, dodelijke hoeveelheden straling zouden krijgen. Een voorbeeld is Berlijn. Er waren 91 doelwitten benoemd in 00st-Berlijn. Als die gebombardeerd waren, had de VS de bevolking van West-Berlijn nooit kunnen sparen. Het is voor het eerst dat er een document met zoveel details over de te voeren Amerikaanse militaire strategie van tijdens de Koude Oorlog openbaar is gemaakt. Wie wil weten welke doelen op de lijst staan, kan hier terecht.      

Bron(nen):   de Volkskrant      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. bladvoormijnmond

  En dan klagen over IS

 2. Calhoun84

  Oftewel een complete genocide van alles wat niet Amerikaans is

  • Anton van Haasteren

   Dankzij Amerikaanse inspanningen leeft u nu in het “vrije westen”.

   (in antwoord op Calhoun84)
   • Calhoun84

    Dat geeft de Amerikanen nog geen vrijbrief tot in de eeuwigheid. En het is mede dankzij de Amerikaanse inspanningen, maar ook van vele andere westerse landen. Het plan om half Europa te vernietigen ten behoeve van een Amerikaanse victorie valt in de categorie van “Operation Northwoord”. Zieke Amerikaanse arrogantie waarbij we ontzettend blij mogen zijn met de meeste Amerikaanse presidenten in de geschiedenis. En ja, Amerika is redelijk arrogant. Vaak kunnen wij daarvan profiteren maar net zo vaak ook niet.

    Wat mij betreft is CBRN oorlogsvoering per definitie not done, laat staan nucleaire genocide. Het maakt mij daarbij niet veel uit of het nu de VS, China, Rusland, Iran of Noord Korea is die dit soort dingen in de steigers hebben staan.

    Deze oorlog is volgens mij nooit gevoerd doordat er nog een enkeling met verstand was maar Northwoods toont tegelijkertijd de achterlijkheid aan van een groot deel binnen de top. En het ergste is nog dat Northwoods niet eens een complottheorie is 🙁

    En dan te bedenken dat ik niet eens anti Amerikaans ben…..

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
    • Anton van Haasteren

     U moet zich realiseren dat de VS de confrontatie met Rusland “gewonnen” heeft. In het andere geval hadden wij nu onder een Russische doctrine geleefd. Ik weet niet wat uw voorkeur is.
     In het slechtste geval was de aarde nu niet meer dan een brandende sintel.
     Gezond verstand heeft toen gezegevierd.

     (in antwoord op Calhoun84)
     • Anton van Haasteren

      Het gevaar van deze tijd is dat gezond verstand ver te zoeken is.

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Calhoun84

      Ik durf niet te stellen dat de VS de Koude Oorlog gewonnen heeft. Hij is, bij een gebrek aan een beter woord. nog kouder geweest maar laait nog steeds volop. Een oorlog winnen is nog steeds geen vrijbrief voor plannen als deze. En nogmaals, ik ben niet anti Amerikaans. Maar CBRN oorlogsvoering is een gruwel, ongeacht het land dat zich ermee bezig houdt. Einstein zei niet voor niets dat de atoombom niet in mensenhanden thuis hoorde.

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
   • Jaap Aap

    Je geeft aan weinig besef te hebben van geschiedenis. Zo ga je bijvoorbeeld voorbeeld voorbij aan de inspanningen van de USSR in WOII. Het is dankzij de 27 miljoen slachtoffers dat Nazi Duitsland is verslagen en we niet allemaal zuchten onder de gespijkerde rechtse laars.

    Je stelling is wat eenzijdig en simplistisch.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
 3. Anton van Haasteren

  Het had het einde van de mensheid betekend. Zowel Rusland als de Verenigde Staten realiseerden zich dit. Daarom is deze oorlog nooit gevoerd.
  Momenteel lopen de spanningen op een ander niveau hoog op. Ook deze zullen akelige consequenties hebben als ze tot een uitbarsting komen.

 4. Burgermans

  Toch mogen we die gekke Amerikanen maar wát dankbaar zijn dat we nu in een vrij en welvarend land wonen.

  God bless the United States of America!

Reacties niet toegestaan