Alleen Amsterdam profiteert van EU-voorzitterschap, moppert provincie: "Voor vluchtelingenopvang zijn we goed genoeg"

Samenleving
donderdag, 07 januari 2016 om 8:10
welingelichtekringen header 1
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zegt in de krant: "De rest krijgt nu weinig mee. Alleen een troep zwarte Mercedessen die naar Amsterdam rijdt en anderhalve dag later weer vertrekt. Dit was een schitterende kans geweest. Zowel om Nederland Europees op de kaart te zetten als om de eurosceptici meer uitleg te geven. Je krijgt die kans maar eens in de 14 jaar."
Alleen Amsterdam profiteert van het Nederlandse EU-voorzitterschap, schrijft het AD. Dat is de provincie in het verkeerde keelgat geschoten. "Voor vluchtelingenopvang zijn we goed genoeg. De Europese vergaderingen gaan aan ons voorbij," aldus de Groningse Commissaris van de Koning Max van den Berg.
Alle informele ministerraden zijn in Amsterdam. Dat is goedkoper, luidt het argument. Het is vooral een mooie promotie van de hoofdstad, terwijl de provincie de gratis reclame misloopt.
Tijdens eerdere EU-voorzitterschappen in 2004 en 1997 werden de Europese vergaderingen wel gespreid. Daar had bijvoorbeeld Maastricht destijds veel baat bij. De publiciteit rond een EU-top kan miljoenen euro's en duizenden banen dichterbij brengen.
Bron(nen): AD