‘Rellen Keulen hoefden niet te escaleren’

Volgens de Duitse politievakbond hadden de gebeurtenissen tijdens oud en nieuw in Keulen niet zo hoeven te escaleren als de politieagenten steun hadden gekregen van collega's. Die collega's moesten echter de vluchtelingencrisis in de gaten houden. Tweehonderd politieagenten uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waartoe ook Keulen behoort, zijn in Beieren om de grens te bewaken.

,,De nacht was heel anders verlopen als ze hun collega's in Keulen hadden geholpen'', aldus Ernst Walter van de vakbond tegen de krant Rheinischen Post. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann spreekt dit tegen. Daarnaast is de vluchtelingenproblematiek volgens hem heel belangrijk. Verschillende politiebureau's in Noordrijn-Westfalen zijn onderbezet, maar volgens Herrmann is ,,de grote aanwezigheid van agenten aan de grens gerechtvaardigd''.

De gebeurtenissen in Keulen kostten politiechef Wolfgang Albers vrijdag de kop. Hij werd met vervroegd pensioen gestuurd. De zestigjarige politiechef kreeg de afgelopen dagen veel kritiek na de gebeurtenissen in zijn stad rond de jaarwisseling. 170 vrouwen deden tot dusverre aangifte vanwege aanrandingen en berovingen tijdens oud en nieuw in Keulen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zou Albers de situatie niet goed hebben ingeschat.