Sean Penn had geheime ontmoeting met El Chapo

De Amerikaanse acteur Sean Penn heeft vorig jaar in de Mexicaanse jungle een geheime ontmoeting gehad met de toen nog voortvluchtige drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán. Penn wilde de beruchte crimineel interviewen voor het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

El Chapo beloofde de acteur op een later moment vragen te beantwoorden, maar tot een nieuw gesprek kwam het niet. Penn stuurde de vragen uiteindelijk op, waarna Guzmán reageerde in videoboodschappen. Volgens het blad maakte dat kritisch doorvragen onmogelijk. Het zou vermoedelijk wel gaan om het eerste interview dat Guzmán ooit heeft gegeven.

Het organiseren van het gesprek had de nodige voeten in de aarde, schreef Penn. El Chapo stemde na bemiddeling door een Mexicaanse actrice in met een ontmoeting. Penn reisde daarop naar de Mexicaanse jungle, waar hij oog in oog kwam te staan met de drugsbaron. Die bleek zich op dat moment op te houden bij een handjevol aftandse bungalows.

De mannen spraken uren met elkaar. De drugsbaron schetste zowel in het gesprek met Penn als in de latere videoboodschappen een gematigd beeld van zichzelf. Zo zou hij nauwelijks alcohol drinken en al twintig jaar geen drugs meer gebruiken. Ook ziet hij zichzelf niet als een gewelddadig man.

Guzmán stelde verder dat zijn aanhouding niets zou bijdragen aan het terugdringen van de hoeveelheid drugs in de wereld. ,,De dag dat ik niet meer besta, neemt de drugssmokkel op geen enkele manier af'', voorspelde El Chapo, die vrijdag weer werd opgepakt.