Frauduleuze Chinese bankmanager houdt zich 8 jaar schuil in grot

Mr Chen, 42, was al een bemiddeld zakenman toen hij in 1995 bij een van China’s grootste nationale banken ging werken. Zoals velen voor hem begon hij al snel geld weg te sluizen en kocht zijn eigen discotheek, supermarkt, garnalenkwekerij en plastikfabriek. Later werden ook een enorm huis en zeven luxe auto’s geconfisqueerd.
Bij een routine-onderzoek bleek dat hij 3 miljoen euro had gestolen, naar verluidt met medewerking van de meeste van de 34 medewerkers van het bankfiliaal.

Mr Chen vluchtte de nabije heuvels in, vanuit de gevangenis vertelt hij: ‘Toen ik er achter kwam dat mijn fraude de grootste in de provincie was, raakte ik in paniek. Ik verschuilde me in een grot en camoufleerde mijn gezicht met bladeren. Ik kon de politie met geweren en speurhonden zien lopen, ik was doodsbang.’

Hij groef een netwerk van tunnels rond de grot waarin hij schuilde als hij iemand aan hoorde komen. ‘Ik heb een keer twee maanden in een tunnel gezeten’.
Jarenlang overleefde hij op wilde aardappelen en kruiden, maar hij bezocht ook zijn vrouw een paar keer in het geheim.
‘Ik leefde jaren als een muis,’ zegt hij. In 2010 las hij dat criminelen die zichzelf aangeven strafvermindering krijgen en gaf zichzelf uiteindelijk aan in november vorig jaar. Zijn proces vindt momenteel plaats in Haina.

Bron(nen):   Telegraph