Worden we echt zoveel voorzichtiger met de jaren?

We kennen het allemaal: de achtbaan met dubbele looping die vroeger zo leuk leek, ziet er nu doodeng uit. En ook op andere vlakken lijken we wat voorzichtiger te worden met de jaren. Maar nieuw onderzoek laat zien dat dat laatste gelukkig best wel meevalt.

Onderzoekers van het Max Planck Instituut bestudeerden data van 45.000 mensen tussen de 18 en 85 jaar. Deze groep is tien jaar lang gevolgd. Op negen meetmomenten vulden de deelnemers een vragenlijst in en werd hen gevraagd mee te doen aan riskante experimenten. Opvallend was dat de neiging tot het nemen van risico's alleen afnam bij bepaalde activiteiten.

De bereidheid van mensen om financiële risico's te nemen bleef bijvoorbeeld gelijk vanaf hun achttiende tot hun pensioen. Ook de neiging tot het nemen van sociale risico's, dat wil zeggen in hoeverre mensen anderen vertrouwen, bleef hetzelfde. Wat inderdaad wel sterk afnam, was de mate waarin men wilde activiteiten durfde te ondernemen, zoals bungee jumping of parachute springen. Na het dertigste levensjaar hebben de meesten daar geen zin meer in.

Bron(nen):   Science Daily