Pegida-voorman aangehouden vanwege hakenkruis op spandoek

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft zaterdag de voorman Edwin Wagensveld van de anti-islambeweging Pegida aangehouden toen hij tijdens een toespraak een hakenkruis liet zien. De politie liet weten dat hij eerst nog een waarschuwing had gekregen, maar die aanwijzing niet had opgevolgd.

De gemeente Amsterdam had van tevoren gezegd dat nazisymbolen verboden zijn.

Wagensveld haalde tegenover zijn ongeveer honderd toehoorders herhaaldelijk uit naar burgemeester Eberhard van de Laan, omdat deze Pegida zou proberen in een ''rechts hoekje'' te plaatsen.

Revanche

De beweging mocht niet demonstreren voor de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht. Wel kon Pegida op het plein bij het Amsterdamse stadhuis terecht. Met de protestactie voor de ambtswoning had Pegida ,,revanche'' willen nemen na de eerdere betoging op 6 februari tegen ,,de islamisering van Europa''.

De aanhangers demonstreerden toen voor de Stopera, maar moesten uitwijken naar een andere plek toen er een verdacht pakketje (dat achteraf vuurwerk bleek te bevatten) werd gevonden. Van der Laan besloot daarop de betoging voortijdig te beëindigen. Dit tot woede van Wagensveld.

Vorige week werd Wagensveld aangehouden in Ede wegens het dragen van een varkensmuts, maar naar korte tijd weer vrijgelaten.Tijdens de demonstratie in Amsterdam droegen enkele aanhangers, onder wie de vrouw van Wagensveld, een varkensmuts.