Daarom staan de knopen van een mannen- en vrouwenbloes andersom

Bij vrouwenkleding zitten knoopjes en ritsen andersom dan bij mannenkleding. De knoopsgaten zitten dus aan de andere kant. Waarom dat zo is, daar bestaan verschillende theorieën over.

Zo zou het kunnen dat kleding zo is ontworpen dat vrouwen zich met hun ‘inferieure’ linker hand moesten aankleden. Ook kan het zijn dat het heeft te maken met de standaard vechtpositie voor mannen. Die houdt in dat je als je recht voor iemand staat je linkerkant als schild gebruikt. Als de knoopsgaten links zitten dan kan de vijand minder makkelijk een zwaard tussen de openstaande knoopjes steken.

Theorie nummer drie gaat over baby’s. De meeste vrouwen zijn rechtshandig en houden daarom hun baby op de linkerarm. De rechter hand is dan vrij om andere dingen te doen, zoals de knoopjes van de bloes openmaken voor borstvoeding.

De meest aannemelijke verklaring stamt echter uit het Victoriaanse tijdperk, toen vrouwen ingewikkelde kleding met veel verschillende lagen droegen. Zij werden daarom vaak aangekleed door dienstmeisjes. De sluitingen zitten in spiegelbeeld, zodat de bedienden een vrouw makkelijker konden aankleden.

Bron(nen):   Knack