Meer dan een kwart (27,4 procent) van de Nederlandse kiezers weet nog niet dat er in april een referendum wordt gehouden over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. De campagnes hiervoor gaan voorbij aan veel jongeren en vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos, in samenwerking met Trouw en Kieskompas, zo meldt Trouw woensdag.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 1082 respondenten die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking, aldus het dagblad.
Bijna 40 procent van de vrouwen is nog niet op de hoogte van het referendum. Ook ongeveer de helft van de mensen tussen de 18 en 34 jaar weet niet wat er op 6 april staat te gebeuren. Van de mensen tussen 35 en 50 jaar weet één op de vier van niets. Het gaat vooral om lager opgeleiden en mensen met een mbo-opleiding.
De meeste oudere kiezers (boven de 50 jaar) zijn juist wel goed op de hoogte.
Niet-stemmers
Van de mensen die niet weten dat er een referendum komt, bestaat het grootste deel uit mensen die nog niet weten op welke partij ze zouden stemmen in het geval van parlementsverkiezingen (22 procent) en niet-stemmers (31,3 procent). Van degenen die onwetend zijn van het referendum noemt 10 procent zich SP-stemmer. Nog eens een tiende deel zei eerder op de PVV te stemmen.
Met het referendum staat volgens de grootste groep respondenten (22,9 procent), vooral het bevorderen van handelsbetrekkingen tussen Nederland en Oekraïne op het spel. Bijna 10 procent van de lager opgeleiden meent dat het verdrag vooral verband houdt met het vinden en berechten van de daders van het neerhalen van de MH17.
De 23% die denken dat handelsbetrekkingen met Oekraine op het spel staan moeten wat minder naar de stoorzenders van het voorkamp luisteren, want het handelsdeel van het verdrag is al in werking.
Het gaat er nu om of we op politiek en millitair gebied met het corrupste land van Europa willen samenwerken. En daarmee handel met Rusland (een veel grotere handelspartner) op het spel zetten.
Nee daar gaat het niet om, het handelsverdrag is deels in werking maar zonder de Nederlandse handtekening zou deze teruggedraaid moeten worden. De politieke en militaire paragrafen stellen niets voor in het verdrag en die kunnen via (een) ander(e) verdrag(en) alsnog in elkaar geknutseld worden als Nederland zijn handtekening weghaalt onder het verdrag. Bij de handelsparagrafen ligt dat een stuk lastiger.
(in antwoord op disqus_RinSh7fPr4)Gewoon voldoende afstand houden van de Oekraine. Het is niet onze voortuin. Beter voor beiden. Geen landen steunen, die binnenlandse oorlogen voeren. Denk aan Lybie, Irak en Syrie. Het is heel slecht voor de bevolking.
(in antwoord op Calhoun84)De helft van de titel had net zo accuraat geweest hoor… en overal op toepasbaar.
‘Helft jongeren weet niets’
Als toevoeging: de andere 45% boeit niets.
Ik spreek uit ervaring.
(in antwoord op Prikker)Dit artikel spreekt over jongeren als mensen tussen de 18-34 jaar. Ik kan het dan ook met jullie beiden niet eens zijn 😉
(in antwoord op Captain Gorgeous)Valt me nog mee dat de helft het wél weet.
Het is ook een redelijk negatieve kop. “De helft van de jongeren is bekend met het referendum” zou een stuk positiever zijn aangezien 50% redelijk aan de hoge kant is, zeker als je het tegenover 75% van de totale populatie en 60% van de vrouwelijke populatie zet.
(in antwoord op Burgermans)