‘Stop met aanwakkeren conflict Syrië’

Wereldmachten moeten zich inzetten om het conflict in Syrië te stoppen, in plaats van olie op het vuur te gooien. Met die oproep komen dertig internationale humanitaire- en mensenrechtenorganisaties in een gezamenlijk rapport.

De organisaties waarschuwen dat vorig jaar een scherpe escalatie heeft plaatsgevonden van het geweld in Syrië. Volgens het rapport van onder meer Oxfam en Save the Children kwamen tienduizenden mensen om het leven, hebben anderhalf miljoen mensen humanitaire hulp nodig en zijn honderdduizenden huizen deels of volledig in puin gelegd.

Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, de leden van de VN-veiligheidsraad en de Syrië Support Group kunnen volgens de organisaties een belangrijke bijdrage leveren aan het beëindigen van het lijden in Syrië. ,,In plaats daarvan ondermijnen ze hun eigen resoluties door enerzijds onvoldoende diplomatieke druk uit te oefenen en anderzijds door directe militaire actie en politieke en militaire steun aan de strijdende partijen'', stelden de organisaties vrijdag.