Nederlanders kiezen mooiste natuurgebied

Nederlanders kunnen hun favoriete natuurgebied kiezen. De drie winnende natuurterreinen worden de komende jaren gepromoot in binnen- en buitenland als iconen die net zo bekend moeten worden als de Hollandse tulpen en molens of Amsterdam.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maakt dat donderdag bekend tijdens het festival Naar Nationale Parken van Wereldklasse in Den Haag. Het bijzondere is dat niet alleen bestaande nationale parken als de Oosterschelde, de Hoge Veluwe of de duinen van Texel kunnen meedoen aan de verkiezing, maar ook natuurgebieden of landschappen die bij veel minder mensen bekend zijn.

,,Wat is ons mooiste, meest bijzondere natuurgebied of landschap? Waar kun je onze geschiedenis het best lezen en beleven? Welk park kan de waardering van de natuur in heel Nederland naar een hoger plan tillen? Daar wil ik achter komen met een open verkiezing. Elk gebied in Nederland, nationaal park of nog niet, kan daar meedoen´´, aldus Van Dam. Hij hoopt dat zo ook de nationale parken meer bekendheid krijgen.

Inschrijven voor deze verkiezing kan vanaf april. De jury onder leiding van Pieter van Vollenhoven stelt uit de inzendingen een korte lijst samen waarop na de zomer kan worden gestemd. De jury bekijkt onder meer of de gebieden die worden voorgedragen bijzonder genoeg zijn om een grote aantallen bezoekers te lokken. Ook wordt erop gelet of een natuurgebied wel bestand is tegen een mogelijk grote toeloop.