Bloedbad na ruzie migranten en smokkelaars

Een ruzie tussen Egyptische migranten en Libische mensensmokkelaars is woensdag uitgedraaid op een bloedbad. Minstens negen Egyptenaren en drie Libische smokkelaars kwamen om het leven door het geweld in de Libische plaats Bani Walid.

Volgens een functionaris waren de migranten en de smokkelaars met elkaar in aanvaring gekomen over geld. Een groep Egyptenaren vermoordde drie van de smokkelaars en ging ervandoor. Later werden ze aangehouden bij een checkpoint, waar het de politie was opgevallen dat er bloed op hun auto zat.

Een vierde smokkelaar, die nog leefde, kwam naar het politiebureau waar de Egyptenaren werden vastgehouden en opende daar het vuur op hen. Wat er met hem is gebeurd, is niet duidelijk. Volgens de VN-missie in het Noord-Afrikaanse land ligt het dodental mogelijk nog hoger: dertien Egyptenaren zouden zijn omgekomen.

Libië is na de afzetting van en moord op dictator Muammar Kaddhafi steeds verder tot chaos vervallen. Het land herbergt talloze gewapende groepen, waaronder milities die trouw hebben gezworen aan IS. Voor honderdduizenden mensen is Libië vooral een springplank naar Europa.