Afrikaanse kinderen spelen dat ze wees zijn om Nederlandse vrijwilligers te lokken

Behoorlijk wat jonge Nederlanders gaan naar Afrika om daar een paar weken in een weeshuis met arme kindjes te spelen. Goed bedoeld, alleen: meer dan 80 procent van de kinderen in die weeshuizen hebben een of beide ouders nog. Unicef is nu bezig om ze weer te herenigen met hun vader en moeder.

Nederlandse vrijwilligers zijn gewild. Ze worden in Afrika gezien als grote bron van inkomsten. Maar er zijn niet genoeg weeskindjes voor al die welwillende buitenlanders. “En dus worden kinderen bruut bij hun ouders weggehaald en in een weeshuis gestopt,” zegt Laura Westendorp van Unicef.

In Ghana komt dit veel voor. De kinderen verblijven in weeshuizen omdat hun ouders dan een mond minder te voeden hebben en omdat ze zijn verleid door het geld dat weeshuizen verdienen aan de vrijwilligersindustrie. Veel kinderen komen nooit meer terug bij hun ouders en groeien op in armoedige omstandigheden.

“Door overleg met de overheid en voorlichting in de dorpsgemeenschappen proberen we deze schadelijke praktijk terug te dringen”, zegt Westendorp. “Het afgelopen jaar zijn we erin geslaagd om zeker 1500 kinderen uit de weeshuizen te herenigen met hun familie.”

Het aantal kinderen in Ghanese weeshuizen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Veel weeshuizen lijken specifiek te zijn opgezet voor buitenlandse vrijwilligers en hun geld.

Bron(nen):   Metro