‘Man wilde reeks aanslagen plegen op EK’

In Oekraïne is eind mei aan de Poolse grens een Fransman opgepakt die een reeks terroristische aanslagen kort voor en tijdens het Europese kampioenschap voetbal in Frankrijk wilde plegen. Het EK begint vrijdag.

De verdachte is in het bezit van 125 kilo TNT aangehouden, meldden de Oekraïense autoriteiten maandag volgens SkyNews. Een topman bij de Oekraïense veiligheidsdienst, Vasily Gritsa, zei dat met de arrestatie van deze verdachte vijftien aanslagen in Frankrijk zijn verijdeld.

De Fransman wilde wapens, explosieven en munitie kopen in Oekraïne. Hij zou extreemrechtse denkbeelden koesteren en islamitische en joodse gebedshuizen, de infrastructuur en overheidsgebouwen als doelwit hebben. De niet bij naam genoemde man werd in de gaten gehouden sinds hij in december in Oekraïne vijf machinegeweren en twee raketwerpers had aangeschaft.

Het grote Stade de France in de Parijse voorstad Saint Denis, was in november tijdens een vriendschappelijke voetbalwedstrijd Duitsland - Frankrijk een van de doelwitten van terroristen. De jihadisten pleegden in en om Parijs zelfmoordaanslagen waarbij 130 mensen werden gedood en honderden gewond raakten.