Duizend vluchtelingenkinderen geven concert

Zo'n duizend kinderen van vluchtelingen geven dinsdag een concert in muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Onder leiding van het Radio Filharmonisch Orkest staan ze op het podium met de muziekproductie Angsthazen en Durfals.

De kinderen zijn afkomstig uit twaalf asielzoekerscentra in ons land. Ze hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan dit gezamenlijke optreden, waar ze speciale muzieklessen voor hebben gevolgd op scholen in de azc's.

,,Onbezorgd zingen is voor veel kinderen van vluchtelingen niet weggelegd'', zegt directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland. ,,Ze krijgen al jong te maken met oorlog, geweld, onderdrukking en doodsangst.'' Door muziekles kunnen ze volgens haar hun zorgen even achter zich laten.

Met het project Eigen-Wijs biedt de hulporganisatie kinderen in asielzoekerscentra muziekactiviteiten aan. De productie bestaat uit Nederlandse liedjes en heeft als thema angst. ,,Niet direct over oorlog, maar over dat iedereen er last van kan hebben'', zegt een woordvoerder. Volgens hem waren de kinderen in het begin nog vrij schuchter toen ze mee moesten dansen en klappen, maar bloeiden ze tijdens het project op. ,,Ze werden steeds opener en het is mooi om te zien dat ze het nu durven om samen te dansen en te zingen.''