‘Optreden Erdogan lijkt op nazi-ideologie’

BERLIJN (ANP) - De voorzitter van de Duitse liberale partij FDP heeft het optreden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na de mislukte coup van vorige maand vergeleken met dat van de nazi's. Volgens Christian Lindner bouwt Erdogan aan een autoritair regime waarin alle macht bij hem zelf ligt, zo zei hij tegen Bild am Sonntag.

,,Omdat de rechten en vrijheden van het individu niet langer van belang zijn, kan hij geen partner van Europa zijn'', voegde Lindner daaraan toe. De FDP-voorzitter ziet parallellen tussen Erdogans gedrag en de nasleep van de Rijksdagbrand in 1933. De nazi's noemden de brand in het Duitse parlementsgebouw een complot van de communisten tegen de regering. Adolf Hitler gebruikte dat idee vervolgens om het inperken van burgerrechten te kunnen rechtvaardigen.

Na de mislukte staatsgreep van vorige maand bepaalde Erdogan dat staatsinstellingen, maar bijvoorbeeld ook het onderwijs, gezuiverd moesten worden van aanhangers van Gülens Hizmet-beweging. Die zou achter de couppoging zitten.