In Libië gingen tienduizenden de straat op in protest tegen de aanval op het consulaat

Zo’n 30.000 Libiërs marcheerden vrijdag door Benghazi in protest tegen de gewelddadige milities, waarvan zeker één te maken heeft met de dood van Chris Stevens, de ambassadeur van de VS en drie andere Amerikanen. De aanval op het Amerikaanse consulaat heeft een verzetsbeweging in gang gezet van Libiërs die tegen de inmiddels zeer machtige militia’s zijn, die het openbare leven controleren sinds de val van Moammar Gadhafi. De demonstratie die vrijdag plaatsvond richtte zich vooral op Ansar al-Shariah; de Islamitische extremisten die waarschijnlijk met de aanval op het consulaat te maken hebben en die andere moslims aanvallen die hun extremistische denkbeelden niet delen. ‘Nee, nee, nee, tegen de milities,’ scandeerde de enorme protestmassa. Ze droegen protestborden en spandoeken waarop te lezen stond: ‘Benghazi zit in de val’ en ‘Waar is het leger, waar is de politie?’

Bron(nen):   The Washington Post  Here & Now  Al Jazeera  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Goed nieuws. Mag ook wel eens gezegd worden. Dat niet álle moslims fundamentalistisch tuig zijn. Willen sommige mensen nogal eens vergeten. Van wat ik heb begrepen, was de Amerikaanse ambassadeur juist zeer gewaardeerd bij een groot deel van de plaatselijke bevolking. In deze tijden is het voor een Amerikaan een bijzonder grootse prestatie, om zich in een islamitisch land gewaardeerd te maken.

  Maar dat wil niet zeggen dat we onze ogen moeten sluiten voor het gedeelte dat wel fundamentalistisch is. Dat is namelijk behoorlijk groot. Ik open zojuist de ochtendkrant en zie een foto van een moslim met een bord waarop staat dat het beledigen van religie geen vrijheid van meningsuiting is. Nou beste man, dat is het hier in het Westen dus wel. Daar wringt hem dus voor een belangrijk deel de schoen (even afgezien van alle onderliggende en overige oorzaken van de rellen die helemaal niets me de film en het beledigen van de profeet te maken hebben).

  Hier in het Westen houden we er van om de spot te drijven met zo’n beetje alles en iedereen, incluis onszelf. Maar zeker ook religie. Als dat je niet bevalt, kijk dan niet naar de Youtube-filmpjes die de profeet beledigen en lees geen cartoons die hetzelfde doen. Maar een fundamentalist mag nooit bepalen, of zelfs ook maar enige invloed hebben op wat wij hier doen.

  • Erwin Kwakkel

   Waarom zouden onze normen en waarder superieur moeten zijn? Als die moslim in de krant een andere definitie hanteert over vrijheid waarom zou hij dan niet met een bord mogen lopen zonder dat hij in het kamp van extremisten wordt gegooid?

   Youtube is een internationaal instrument, dus ik denk dat mensen met andere normen en waarden hier best wel wat mogen vinden. Of moet volgens jou de hele wereld zijn bek maar houden omdat wij het normaal vinden om te beledigen, vernederen en rellen uit te lokken?

   On topic: Goede tegenactie van deze mensen, zou eigenlijk vaker moeten gebeuren.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Ik zeg nergens dat onze normen en waarden superieur (moeten) zijn. Wat ik overigens wel denk, hoor. Maar dat denkt de gemiddelde moslim ook van zijn cultuur. Dus dat is op zich niet zo vreemd. Ik zeg ook nergens dat hij niet met een bord mag lopen of zijn bek moet houden. U legt me woorden in de mond die ik niet gebruikt heb. Dat is natuurlijk niet echt fraai, hè? Het zou wat zijn als we allemaal dingen gaan verzinnen die niet gezegd of geschreven zijn…

    Wat ik duidelijk wil maken is dat wij HIER in het WESTEN religie belachelijk mogen maken en dat ook doen. Dat valt allemaal onder de vrijheid van meningsuiting. Zolang je maar niet oproept tot geweld of aanzet tot haat, is er niets aan de hand. Als je daar niet tegen kunt, kijk dan niet naar wat wij HIER in het WESTEN produceren en maken. Als ik zou kijken en luisteren naar wat er allemaal in Pakistaanse madrassa’s wordt gepreekt, en daartegen in verzet zou moeten komen, heb ik een dagtaak aan het demonstreren bij de Pakistaanse ambassade. Ben daar wel gek.

    Wat ze in hun eigen islamitische landen willen doen of laten, moeten ze helemaal zelf weten. Ik ga daar niet preken dat we de profeet mogen beledigen. Maar dat doe ik wel hier in het Westen. Zo’n man mag uiteraard met een bord protesteren dat we geen grappen over zijn religie mogen maken. Dat moet hij helemaal zelf weten en is zijn goed recht. Sterker nog, hij mag dat ook gewoon hier in Nederland doen wat mij betreft. Wat echter niet goed is, is dat wij – nogmaals – HIER in het WESTEN zouden moeten buigen voor zulke onzin.

    (in antwoord op Erwin Kwakkel)
    • Erwin Kwakkel

     Dat u denkt dat onze cultuur superieur is aan anderen moet u natuurlijk zelf weten, ik heb lang genoeg in lang genoeg in landen mogen verblijven met een Islamitische meerderheid om daar een andere mening over te hebben. Beide hebben voor- en nadelen, een mix van beide zou mooi zijn. Hun gastvrijheid met onze vrijheden om maar wat te noemen.

     Moslims kunnen ook best veel hebben, ze zijn vaak wel wat gewend. Ze kunnen zelfs heel goed met kritiek omgaan over hun religie alleen als het over Mohammed gaat dan zijn ze wat gevoeliger. Al is het nog steeds maar een klein deel dat niet (wil) begrijpen dat deze film maar is gemaakt door één individu en niet door de VS.

     “Wat echter niet goed is, is dat wij – nogmaals – HIER in het WESTEN zouden moeten buigen voor zulke onzin.”

     Hier ben ik het altijd mee eens geweest, zelfs bij Fitna. Maar aan dit filmpje hangen meer haken en ogen. Het grootste bezwaar is dat de acteurs misbruikt zijn voor de doelen van de filmmaker. Zij hebben een script gekregen met een heel andere tekst en later zijn de stemmen door de filmmaker ingesproken. De filmmaker heeft ook nog een keer achteraf zitten knippen en plakken waardoor de film in een heel andere context raakt. Ik vind het dan ook volledig tegen mijn normen en waarden indruisen dat die actrice de rechtszaak heeft verloren.

     Ten tweede is deze film gemaakt met als enige doel provocatie, ik zie daar het nut niet van in. De filmmaker heeft deze film gemaakt terwijl hij wist wat de consequenties zouden zijn. Het gaat volgens mij ook tegen de westerse normen en waarden in om dit soort propaganda uit te brengen met als enige doel provocatie. Respect staat bij mij bovenaan mijn lijstje met normen en waarden.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. Diederdick

  Eindelijk.
  Een tegenbeweging, ik word daar blij van.
  Die zelfbenoemde fanatici die het voor het volk menen te moeten opnemen en die claimen voor het ‘volk” te sp[reken (ook in Europas ooit met RaRa, RAF, rode Brigades en andere terreurclubjes) kunnen pas effectief bestreden worden als ze door het “volk”worden uitgekotst.

  Ik hoop dat dit het begin is van een echte lente in Libië.

Reacties niet toegestaan