Vrijwilligers in Calais beschuldigd van seksueel misbruik vluchtelingen

Vrijwilligers zouden vluchtelingen seksueel misbruiken in het vluchtelingenkamp in Calais. Dat zeggen verschillende hulpverleners volgens The Independent. Zowel mannen als vrouwen zouden seksuele betrekkingen hebben met vluchtelingen, die soms nog minderjarig zijn.

Controle is lastig omdat er geen officiële hulporganisaties zijn, die bijhouden wie zich aanmeldt als vrijwilliger. "Uiteindelijk is dit zelfs geen erkend vluchtelingenkamp, het is een illegale nederzetting. En dus hebben wij geen enkele mogelijkheid om iemand te dwingen te vertrekken," stelt Clare Mosely van Care4Calais.

Het probleem werd bekend doordat vrijwilligers er over spraken op de Facebookpagina 'Calais People to People Solidarity'. Het gesprek werd al snel verwijderd om te voorkomen dat het zou uitlekken, maar het was al te laat. Een hulpverlener stelt in de online discussie dat hij weet dat minderjarige jongens seks hebben met vrijwilligers en dat er mannelijke hulpverleners zijn die prostituees bezoeken in het kamp.

De vrijwilliger zegt daarover: "Zij zitten in een totaal ongelijke machtspositie en zijn volledig afhankelijk van de hulp van de vrijwilligers. Dat staat gelijk aan seksueel misbruik." Hij verwijst ook naar de gedragsregels van de UNHCR, die dergelijke ongelijke relaties streng afkeurt.

Bron(nen):   The Independent