Gesjoemel met voedsel blijft: lamsvlees zonder lam

Drie jaar na de paardenvleesaffaire wordt nog steeds veelvuldig gerommeld met voedsel. De Consumentenbond onderzocht ruim 150 fraudegevoelige producten en een op de vijf keer was het niet wat het zou moeten zijn.

De bond vond 50 procent afwijkingen in onderzochte monsters manukahoning, 47 procent in lamsvlees en 31 procent in extra vergine olijfolie. Ook bij oregano (11 procent) en kabeljauw (3 procent) was het niet altijd in orde.

Bij het lamsvleesonderzoek werd tien keer lamsshoarma of -kebab gekocht alsmede tien lamscurries en tien porties lamsgehakt. Zes keer zat er geen spoortje lamsvlees in, maar in plaats daarvan rund of kalkoen. In acht andere porties zat wel wat lam, maar ook ten minste 40 procent ander vlees.

Werk

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond zegt dat er nog volop werk is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen. ,,Het is toch te gek voor woorden dat je iets koopt of bestelt en wordt afgescheept met iets anders of iets van mindere kwaliteit'', aldus de directeur.

De Consumentenbond blijft voor verplichte checks op echtheid en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren.

In 2013 kwam in ons land de paardenvleesaffaire aan het licht. Het goedkopere paardenvlees werd vermengd met het duurdere rundvlees en verkocht als rundvlees.