Al vijftien dorpen rond Mosul bevrijd

Iraakse strijdkrachten rukken steeds verder op naar het Noord-Iraakse IS-bolwerk Mosul. Iraakse militairen en Koerdische peshmerga-strijders hebben inmiddels vijftien dorpen rond Mosul van Islamitische Staat bevrijd. De stad is sinds maandag het middelpunt van een offensief tegen IS, omdat het het laatste bastion van IS in Irak is.

De IS-strijders zetten autobommen, bermbommen, mortieren en scherpschutters in tegen het Iraakse leger en hun medestrijders. Deze laatsten hebben de beschikking over veel moderner oorlogstuig. Een van de dorpen die inmiddels bereikt zijn is Bartella. Dat ligt op een strategisch punt, langs de weg naar Mosul. Nu dit dorp is ingenomen komt de mogelijke bevrijding van Mosul ook snel dichterbij.

Donderdagochtend liet de Iraakse premier Haider al-Abadi al weten dat het offensief tegen IS in Mosul sneller verloopt dan gepland. ,,De strijdkrachten rukken sneller naar de stad op dan wij dachten en sneller dan wij in onze campagne hebben geprogrammeerd'', zei al-Abadi tegen vertegenwoordigers van verscheidene landen die in Parijs bijeen zijn om zich te buigen over de toekomst van Mosul.

De Franse president François Hollande waarschuwde dat er aanwijzingen zijn dat IS-strijders uit Mosul proberen te ontkomen naar het IS-bastion Raqqa in Syrië. Hij zei dat er alles aan gedaan moet worden om te voorkomen dat zij zich daar hergroeperen.