Schots dorp erft 458.000 euro van oud SS’er

Een oud-SS'er heeft 458.000 euro nagelaten aan het Schotse dorp Comrie, waar hij als krijgsgevangene was vastgehouden. Heinrich Steinmeyer besloot daartoe uit dank voor de goede behandeling die de dorpelingen hem gaven, aldus de Britse krant The Guardian zondag.

Steinmeyer werd in 1944 op 19-jarige leeftijd gevangengenomen in Frankrijk en daarna overgebracht naar Groot-Brittannië. Tot juni 1945 zat hij vast in een kamp in Comrie. Daarna plaatsten de Britten hem over naar een ander kamp. In 1948 kwam hij vrij.

In Comrie maakte Steinmeyer vrienden in de lokale gemeenschap. Het lukt enkele bewoners zelfs een keer om Steinmeyer uit het kamp te smokkelen. ,,Ze namen hem toen mee naar de bioscoop, waar hij zijn eerste film zag'' zegt George Carson, zoon van een Britse vriend van de Duitser.

Na de oorlog keerde Steinmeyer geregeld terug naar Comrie en sloot daar vriendschappen voor het leven. Hij overleed twee jaar geleden op 90-jarige leeftijd. De wens om geld na te laten aan Comrie is onlangs door de Schotten goedgekeurd.