Trump vraagt oud-marinier voor zijn kabinet

Een voormalig marinier die een groot voorstander is van steenkoolwinning wordt minister van Binnenlandse Zaken onder Donald Trump. Diens team bevestigde donderdag Trumps keuze voor Ryan Zinke (55). De Senaat mag beslissen of hij inderdaad wordt benoemd.

Zinke was commandant bij de Navy SEALs, een elite-eenheid. Vervolgens maakte hij de overstap naar de politiek en werd hij gekozen als Afgevaardigde voor zijn staat Montana. Hij heeft zich uitgesproken voor mijnbouw op federaal land. Binnen de Republikeinse Partij is dat een discussiepunt: er zijn ook veel Congresleden te porren voor het verkopen van grote stukken grond die nu nog eigendom van de staat zijn. Als minister gaat hij straks over het beheer van federaal land, waaronder de nationale parken.

Over de Russische president Poetin zei Zinke onlangs dat die ,,zonder twijfel een effectievere leider is dan Obama''. Als voorbeelden van Poetins succes noemde Zinke de annexatie van de Krim, het vergroten van de Russische invloed in Oekraïne en het planten van een vlag op de Noordpool.