Franse werknemers krijgen het recht om e-mail buiten kantooruren te negeren

's Avonds nog een mailtje beantwoorden, in het weekend nog even inloggen om alvast wat werk gedaan te hebben voor maandag? In Frankrijk hoeft dat niet meer. Daar krijgen werknemers officieel het recht om hun computer en telefoon uit te zetten, zodat ze echt vrij zijn. "De traditionele werkplek bestaat niet meer. Werknemers zijn buiten kantooruren steeds langer online. Daardoor komt hun privéleven onder druk te staan'', aldus minister van Arbeid, Myriam El Khomri.

Ruim een derde van de Fransen is bijna dagelijks ook 's avonds nog online aan het werk. Bij mensen met een eigen bedrijf is dat bijna twee derde. "We moeten ons aanpassen aan die realiteit en we moeten werknemers, en ook hun gezondheid, beschermen.'' Vanaf vandaag is er daarom een nieuwe wet die Fransen in staat stelt om buiten de officiële werkuren hun e-mails, sms'jes en andere elektronische mededelingen volledig te negeren. Werknemers met stress of een burn-out kunnen met het wetsartikel naar de rechter stappen en hun baas verantwoordelijk stellen.

De Fransen scoren internationaal goed als het gaat om de combinatie van werk en privé. In een ranglijst van de OESO eindigt Frankrijk op de derde plaats na de Nederlanders en de Denen.

Bron(nen):   AD