Volkert van der G. hoeft niet terug de cel in

Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, hoeft niet terug de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald. Zowel Van der G. als zijn advocaat Willem Jebbink was maandag niet aanwezig bij de uitspraak.

Het Openbaar Ministerie had verzocht hem weer voor een jaar vast te zetten omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden. De rechter was het daar echter niet mee eens. ,,Van der G. heeft antwoord gegeven op vragen van de reclassering. Dat er geen sprake was van een goed contact, is geen reden om hem weer vast te zetten."

Het OM vond die medewerking ,,ontoereikend en niet-constructief'': Van der G. zou alleen maar langskomen en zeggen: ,,Ik meld mij. Tot ziens." De reclassering gaf daarom eind vorig jaar aan dat er onvoldoende zicht was op ,,de persoon, de leefgebieden en het gevaar op herhaling". Het OM noemde dat een ,,zeer ernstige overtreding".

Struikelen

Van der G. zelf had twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak duidelijk gemaakt dat hij heel sterk het gevoel heeft dat het OM hem 'wil laten struikelen'. ,,De enige hulp die ik van Reclassering Nederland heb gekregen, is hulp van de wal in de sloot. Het contact met reclassering en het OM ervaar ik als buitengewoon onveilig."

Van der G. kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Een van die voorwaarden is dat hij zich elke drie weken bij de reclassering moet melden.

<>