‘Aanslagpleger Berlijn kreeg bevel uit IS-top’

Anis Amri, de afgewezen Tunesische asielzoeker die een aanslag pleegde op bezoekers van een kerstmarkt in Berlijn, stond in direct contact met de leiding van de terreurgroep Islamitische Staat. Dat blijkt volgens het weekblad Der Spiegel uit een bericht van de inlichtingendienst van de Verenigde Arabische Emiraten aan de Duitse veiligheidsdiensten in januari.

Amri zou opdracht voor de aanval hebben gekregen van een extremist met de alias Abu Baraa al-Iraki. Deze zou deel uitmaken van de IS-organisatie voor 'externe operaties'.

Het Duitse federaal parket en de federale recherche onderzoeken het bericht. De naam van de IS-man was bij de Duitsers al bekend uit andere dossiers van vermoedelijke IS-terroristen die zich als vluchtelingen voordoen.

Amri raasde op 19 december over de kerstmarkt voor de Gedächtniskirche in Berlijn met een gestolen vrachtwagen waarvan hij de bestuurder had doodgeschoten. Elf mensen kwamen om het leven. Amri wist te ontkomen, maar werd enkele dagen later gedood in een vuurgevecht met de politie in Italië.