Londen keert zich tegen Schots brexitvoorstel

De Britse regering voelt niets voor een aparte deal tussen Schotland en de Europese Unie. Minister David Davis (Brexit) waarschuwde de Schotse regering schriftelijk dat een afzonderlijk akkoord de handel binnen het Verenigd Koninkrijk kan verstoren.

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft eerder duidelijk gemaakt niets te voelen voor een vertrek uit de Europese interne markt. Uit de vrijdag gepubliceerde brief bleek dat haar tegenvoorstellen slecht zijn gevallen in Londen.

Davis betoogde in het document dat een Schotse toetreding tot vrijhandelsorganisatie EFTA en de Europese Economische Ruimte (EER) niet reëel is. ,,Het zou de instemming vereisen van alle lidstaten van de EFTA en de EU'', stelde hij.

De minister heeft meer praktische bezwaren: ,,Als de wetgeving in de EU en het Verenigd Koninkrijk van elkaar afwijkt, bijvoorbeeld als gevolg van nieuwe EU-regelgeving, kan dat leiden tot nieuwe barrières voor de handel binnen onze Unie.'' Dat kan een ,,aanzienlijke verstoring van de interne Britse markt'' tot gevolg hebben, waarschuwde hij.