Afrika met sprongen vooruit: economie groeit door mobiele telefoon

Hoewel een deel van Afrika kampt met een ernstige hongersnood gaat het met het merendeel van de 54 landen veel beter, concludeert de Afrikaanse ontwikkelingsbank (AfDB) in een nieuw rapport. Steeds meer mensen kunnen naar school en naar de dokter. De economie blijft groeien.

Zorg
Volgens de onderzoekers gaan overheden beter om met belastinggeld en investeren ze veel in zorg. Zo kan in Tunesië iedereen naar een arts, in Egypte is dat 80 procent van de bevolking. In Rwanda hebben nu negen op de tien mensen een ziektekostenverzekering.

Onderwijs
Landen als Zuid-Afrika, Marokko en Mozambique steken meer geld in scholen dan Europa. Zes procent van het bnp gaat naar onderwijs. In centraal-Afrika krijgen drie keer zoveel meisjes onderwijs als tien jaar geleden en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen loopt snel terug.

Economie
Investeringen in zorg en onderwijs stimuleren de economie. In tien Afrikaanse landen groeide die de afgelopen jaren sneller dan in bijvoorbeeld China. Inmiddels behoren 350 miljoen Afrikanen tot de middenklasse. Het 1,2 miljard inwoners tellende continent is bovendien steeds beter in staat om zichzelf te bedruipen. 60 procent van de economie komt voor rekening van binnenlandse investeringen.

Mobiele telefoon
Vooral de mobiele telefoon heeft Afrika veel goeds gebracht, zegt Irene Visser, directeur van het Netherlands-African Business Council, in het AD. “Boeren die voorheen niet zoveel wisten en daardoor soms werden uitgebuit, kunnen nu via de telefoon de marktprijzen voor uien en tomaten opvragen en leren wanneer ze het beste kunnen zaaien, bemesten en oogsten. Maar ook de medische zorg profiteert enorm. Door een tekort aan verpleegkundigen stierven nogal wat mensen. Nu krijgen zwangere vrouwen een sms wanneer ze op controle moeten komen.”

Bron(nen):   AD