Derk Bolt en Eugenio Follender toch nog gevangen

Guerrillabeweging ELN kan niet bevestigen dat Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn vrijgelaten. Dat twittert het medium van ELN (ELN RANPAL) dat in eerste instantie ook het nieuws over de vrijlating naar buiten bracht.

Via het Twitteraccount wordt excuses aangeboden voor de ontstane verwarring en wordt benadrukt dat Bolt en Follender in goede gezondheid verkeren. Volgens de guerrillabeweging is door een interne fout onjuiste informatie verspreid.

,,We bieden verontschuldigingen aan en herhalen dat de buitenlanders in perfecte omstandigheden verkeren en dat er binnen korte tijd een positieve ontknoping zal zijn'', schrijft ELN in een tweet.

,,De fout is van RANPAL als medium, dat een bericht ontving en het niet goed controleerde via de interne kanalen. En niet van het ELN, dat zich altijd aan zijn woord houdt'', legt de guerrillabeweging het misverstand uit.

Sinds vrijdag bestond er veel verwarring over de vermeende vrijlating van de twee Nederlandse journalisten die sinds zaterdag zijn ontvoerd. Details over waar de twee werden vastgehouden, waar ze nu zijn of waar ze naar toe worden gebracht, werden niet naar buiten gebracht.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland kon de vrijlating ook niet bevestigen. Ook van officiële zijde in Colombia is de vrijlating nooit bevestigd.