Rotterdamse studenten komen Amerika niet in, ‘omdat ze moslim zijn’

Twee Rotterdammers zijn woest, omdat ze de Verenigde Staten niet in mogen. Ze zijn ervan overtuigd dat het komt, omdat ze moslim zijn. “Honden worden nog beter behandeld.”

Othmane Charib en Ismail Aghzanay wilden op vakantie naar de VS, maar zijn nooit verder gekomen dan JFK Airport in New York. “We zijn behandeld als criminelen. We moesten met de ruggen tegen elkaar zitten en mochten geen oogcontact maken.” Dat is het Amerika van Trump.

De twee werden bestookt met vragen over hun islamitische achtergrond. “Ze wilden weten naar welke moskee we gaan, of we extreme gedachten hebben. Ze hebben een hele backgroundcheck gedaan. Ze konden zelf zien dat we nog nooit met de politie in aanraking zijn geweest en jongeren juist proberen te motiveren. Toch zeiden ze uiteindelijk: ‘Het voelt niet goed’. Meer dan 10 uur heeft het geduurd, terwijl we kapot gingen van de kou. We doen mee to the max in de maatschappij en dan worden we zo behandeld? Het is schandalig!”

De vierdejaars studenten van de Hogeschool Rotterdam hadden een goedgekeurd visum en bij hun overstap in Londen leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Het duo is nu weer terug in de Britse hoofdstad, maar kan gelukkig alsnog op vakantie. “Een vriend die van ons verhaal hoorde, heeft geregeld dat we naar Mallorca kunnen. We vliegen vanavond.”

Het filmpje waarin ze het hele verhaal uit de doeken doen, gaat momenteel viraal.

Bron(nen):   AD