Aardbeving Noord-Korea vermoedelijk door ondergrondse kernproef

In het noordoosten van Noord-Korea is een aardbeving gemeten met een kracht van 6.3. De beving duidt er mogelijk op dat Noord-Korea een nieuwe nucleaire proef heeft uitgevoerd, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Eerdere bevingen die in het communistische land zijn geconstateerd waren ook het gevolg van kernproeven. De beving had plaats in de buurt van het kernwapentestgebied Punggye-ri. Het zou de zesde kernproef zijn die Noord-Korea heeft uitgevoerd.

Volgens het seismologisch instituut van China had de beving een kracht van 6.3 en een diepte van minder dan een kilometer. Ook was er mogelijk sprake van een explosie.

Waterstofbom

Eerder op de dag beweerde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA dat het land een nieuwe waterstofbom heeft ontwikkeld. De bom zou door een intercontinentale ballistische raket gedragen kunnen worden. Volgens het medium was de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zondag aanwezig bij het inladen van de bom in een langeafstandsraket.

Dat gebeurde tijdens een bezoek van Kim Jong-un aan het instituut voor Nucleaire Wapens. ,,Het instituut slaagde onlangs in het ontwikkelen van een geavanceerder kernwapen dat een ,,grote vernietigende kracht'' heeft, aldus KCNA.