Eilanden zetten zich schrap voor orkaan Irma

Bewoners van St. Maarten, St. Eustatius en Saba zetten zich schrap voor orkaan Irma. Inwoners bereiden zich voor op de harde wind. Kozijnen worden vastgetimmerd en tuinen opgeruimd om te voorkomen dat afval de lucht in vliegt. Ook slaan velen water, voedsel en batterijen in om de hoognodige zaken in huis te hebben.

Vissers hebben hun boten op de kant gehaald, vluchten zijn gecanceld, operaties in ziekenhuizen uitgesteld en ook de kranten sluiten hun deuren. Scholen en overheidsdiensten zijn vanaf dinsdagochtend gesloten, vanaf 20.00 uur 's avonds (lokale tijd) geldt een avondklok. De overheden willen dat zoveel mogelijk mensen thuis zijn als de orkaan de eilanden bereikt. Alleen al in St. Maarten zijn elf schuilkelders klaargemaakt.

De orkaan is inmiddels er een van de krachtigste of zwaarste categorie. Het Amerikaanse nationale orkanencentrum (NHC) heeft dinsdag Irma ingeschaald als een orkaan uit categorie 5 met windsnelheden tot 280 kilometer per uur. De orkaan lijkt recht op de Bovenwindse Eilanden af te komen.