Basisschoolleraren in staking

Samenleving
door anp
donderdag, 05 oktober 2017 om 5:48
basisschoolleraren in staking1507175525
De meeste van de 6500 basisscholen in Nederland gooien de deuren donderdag naar verwachting dicht. De meesters en juffen leggen het werk neer uit protest tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. Tienduizenden basisschoolleraren bezoeken in de middag een protestmanifestatie in het Zuiderpark in Den Haag, voorzien actievoerende lerarenorganisaties.
Met de acties protesteren de leraren tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. De meeste ouders hebben volgens onderwijsorganisaties voor opvang voor de kinderen gezorgd of hebben een dag vrij genomen.
De politiek wil 270 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen. Maar volgens lerarenorganisaties is zo'n 900 miljoen euro nodig om de salarissen in het basisonderwijs gelijk te trekken met vergelijkbare beroepen. Bovendien zou nog eens een half miljard euro nodig zijn om de werkdruk te verlagen. Volgens ingewijden is het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overigens van plan die laatste eis in te willigen.
De Haagse protestmanifestatie, bestaand uit onder meer cabaret, filosofie en 'serieuze zaken', begint donderdag om 13.00 uur.