Nooit was het 16 oktober zo warm in Nederland

Het is maandag officieel de warmste 16 oktober ooit in Nederland. In De Bilt bereikte het kwik om 12.40 uur 21,5 graden. Het oude dagrecord stond op 21,2 graden. Hierbij geldt de temperatuur die wordt gemeten bij het KNMI in De Bilt, in het midden van het land.

Sinds het begin van de weermetingen in 1901 kwam de temperatuur in de tweede helft van oktober tweemaal uit boven de 25 graden: in 1921 en in 1937, beide keren in Maastricht. Op 27 oktober 1937 werd 25,2 graden gemeten en op 18 oktober 1921 zelfs 27,2 graden.

,,Dat record uit 1921 zal vermoedelijk niet sneuvelen vandaag, maar de kans dat het meer dan 25,2 graden wordt in bijvoorbeeld Maastricht of Eindhoven is erg groot´´, aldus een woordvoerder van Weeronline. Als het zover komt, is dat volgens hem ,,ergens in de eerste uren van de middag''. In het dorp Ell, in Midden-Limburg, was het kort na het middaguur al 23,8 graden. ,,Ter vergelijking: in 2015 lag er medio oktober sneeuw in de Limburgse heuvels.''

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Allemaal linkse leugens. Het klimaat verandert al miljarden jaren, er zijn talloze 16 oktobers geweest die veel warmer waren dan vandaag.

  • Jerapah

   “Er zijn talloze 16 oktobers geweest die veel warmer waren dan vandaag.” Oh ja? Noem eens een jaar waarin dat het het geval was? Ik ben héél erg benieuwd.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Nog maar 50 miljoen jaar geleden groeiden er op Antarctica en Groenland palmbomen. Toen is het dus eeuwen lang veel warmer geweest op 16 oktober dan gisteren. Het klimaat is gedurende de Aardse geschiedenis al duizenden malen opgewarmd en weer afgekoeld, lang voordat er mensen bestonden.

    (in antwoord op Jerapah)
    • Jerapah

     Ja grapjas, zo kan ik het ook. Er zullen over 50 miljoen jaar ongetwijfeld ook warmere dagen zijn op aarde, maar ik bedoelde natuurlijk in de recente geschiedenis. Maar natuurlijk heeft de mens grote invloed op het klimaat en de natuur. De boel verandert en angstaanjagend snel. Vroeger dansten er zwermen kleine insecten in de avondzon en was de ruit van je auto na een ritje over de snelweg bezaaid met dode insecten. Heb jij ze de laatste jaren nog gezien? Alleen een dwaas ontkent dat de mens een belangrijke factor is in de opwarming van de aarde.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Het is precies andersom: alleen dwazen geloven dat de opwarming en afkoeling van de Aarde wordt veroorzaakt door menselijke kooldioxide-uitstoot. Er zijn talloze factoren die invloed hebben op de wisselingen in het klimaat maar de uiterst minieme hoeveelheid door mensen uitgestoten kooldioxide is daar niet één van. Er is zelfs nog nooit enig wetenschappelijk bewijs geleverd voor de antropogene klimaatverandering maar klimaatgelovigen geloven kennelijk liever in hun eigen misantropische vooroordelen dan in feiten.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Natuurlijk heeft de menselijke factor bijgedragen aan de huidige klimaatverandering, dat weet zelfs een klein kind.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Kleine kinderen kun je werkelijk alles laten geloven. Als academicus hecht ik meer waarde aan wetenschappelijke feiten, Jerapah.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Het wetenschappelijk feit dat de mens heeft bijgedragen aan de opwarming van de aarde is al lang geleverd.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Niet echt, Jerapah. Linkse mensen willen graag geloven dat de mens verantwoordelijk is omdat dat past in hun misogyne wereldbeeld. Het zegt alles dat er na al die jaren er nog geen greintje bewijs is gevonden.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Rechtse mensen willen graag geloven dat de mens ongestraft door kan blijven gaan, terwijl het al lang duidelijk is dat de industrialisatie, ontbossing en het ongelimiteerd gebruik van de benzine-en dieselmotor ernstige schade hebben toegebracht.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dat is niet helemaal waar. Ook rechtse mensen zijn voor het behoud van de natuur. Maar in tegenstelling tot linkse mensen geloven ze niet dat kooldioxide, een natuurlijk gas dat alle levende wezens uitademen, de oorzaak is van klimaatverandering. Klimaatverandering is van alle tijden en wordt door talloze factoren aangestuurd. De uiterst minieme hoeveelheid kooldioxide die door de industrialisatie in de atmosfeer komt kan onmogelijk een dynamisch evenwicht onherstelbaar beschadigen, dat is links wishful thinking.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Als een paar bosbranden in Portugal er een paar dagen geleden al voor zorgden dat de zon in Nederland amper door de stofwolken kon heen breken, wil jij zeker beweren dat de industriële groei en de toename van het gemotoriseerde verkeer geen enkele invloed op het klimaat hebben gehad? Kom, maak dat de kat wijs.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Bosbranden zijn van alle tijden. Het is een teken van schromelijke zelfoverschatting om natuurlijke gebeurtenissen op je eigen handelen te betrekken.

      (in antwoord op Jerapah)

Reacties niet toegestaan