Vandaag worden de laatste geheimen over de moord op Kennedy openbaar

De Amerikaanse National Archives moeten uiterlijk donderdag de laatste zogenoemde 'JFK-files' openbaar maken. Kenners wachten vol spanning af of president Trump op de valreep besluit een stokje te steken voor het vrijgeven van sommige documenten over de moord op John F. Kennedy.

Het aftellen naar de onthulling van die gegevens begon al in 1992. Toen nam het Amerikaanse congres de zogeheten JFK Records Act aan, waarin is vastgelegd dat alle documenten die betrekking hebben op de moord binnen 25 jaar moeten worden vrijgegeven. Die deadline verloopt donderdag.

De National Archives waren volgens nieuwssite Politico aanvankelijk van plan de duizenden geheime documenten dit jaar in etappes vrij te geven. De archiefdienst besloot later alle nog overgebleven informatie in één keer openbaar te maken.

De moord op president Kennedy, die in 1963 overleed, is al tientallen jaren voer voor complotdenkers. Mocht Trump besluiten dat sommige documenten toch geheim moeten blijven, dan leidt dat mogelijk weer tot nieuwe samenzweringstheorieën.