‘De trucs die ik vrouwen aanleer, moeten zo min mogelijk bij mannen terechtkomen. Anders werken ze niet meer.’

'Wat doe je als een man aan je staart trekt en je probeert aan te randen?' Krav Maga-docent Shimi Beck (27) vraagt het zijn cursisten. Het antwoord: 'Door met je ene hand je eigen staart te pakken en met je andere arm drie elleboogstoten te geven. Waar? 'Op verschillende drukpunten op het lichaam van de aanvaller.'

De Volkskrant en de Daily Mail b eenezoeken cursus zelfverdediging voor vrouwen. Je kunt, zo zegt de Engelse cursusleider, van alles, ook al is je aanvaller sterker. Hij wil immers iets bereiken en dat kost energie en handelingen. Jij wil maar een ding: weg.

Cursussen waarin vrouwen leren zoveel mogelijk terug te doen zitten in de lift. Al voor de golf onthullingen van gedrag van foute mannen groeide het aantal deelnemers.

Veel vrouwen 'bevriezen' als ze plotseling belaagd worden. Daar helpt niet tegen dat je trucjes leert. Beck tegen De Volkskrant: 'Het zal je leven niet altijd redden, maar ik denk wel dat het in nood je kansen vergroot. Mijn doel is in elk geval om vrouwen te leren alert te blijven in bepaalde situaties zodat ze niet verlammen.'

Vooral populair schrijven ook Duitse en Engelse media: Krav Maga, een door de Israëlische geheime dienst ontwikkelde contactsport waarbij in principe alles is toegestaan.

Bron(nen):   Volkskrant  SHZ  Daily Mail