Bevolking groeit wederom door migratie

De bevolking van Nederland groeide in de eerste drie kwartalen van dit jaar met ruim 80.000 inwoners. Het grootste deel van die groei was het gevolg van migratie. Per saldo kwamen er 66.000 migranten, vooral uit Syrië. Daarnaast zijn er bijna 15.000 kinderen meer geboren dan er mensen zijn overleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De eerste drie kwartalen schreven 181.000 immigranten zich in bij een gemeente, vrijwel net zoveel als in dezelfde periode van vorig jaar. Ook het aantal emigranten bleef ongeveer gelijk: Er vertrokken 115.000 mensen uit ons land.

De immigratie uit landen waar het onrustig is, zoals Syrië, is ten opzichte van de eerste negen maanden van vorig jaar gedaald. De grote aantallen die vanaf eind 2015 naar Nederland kwamen worden niet meer gehaald. Toch komen er per saldo nog altijd zo’n duizend Syriërs per maand bij. Zij vormen daarmee de grootste groep migranten. Inmiddels telt Nederland 88.000 inwoners met een Syrische achtergrond. Dat is 0,5 procent van de bevolking. Nederland telt nu ruim 17,1 miljoen inwoners.

De immigratie uit andere landen uit Europa nam juist toe. Per saldo kwamen er vooral meer mensen uit de voormalige Sovjet-Unie, zoals Letland en Litouwen, aldus het CBS.