Zimbabwaans leger pakt ministers op, maar zegt ‘geen coup’

Een Zimbabwaanse legerwoordvoerder heeft op de Zimbabwaanse staatszender ZBC verklaard dat de legeractie ,,alleen op criminelen gericht" is, die sociaal en economisch lijden in het land zouden veroorzaken. Het zou niet om een militaire machtsovername gaan en de 93-jarige president Mugabe en zijn familie zouden veilig zijn. ,,We verwachten dat de situatie weer normaal wordt zodra we onze missie hebben volbracht", aldus de militair.

Militairen namen in de nacht van dinsdag op woensdag de staatstelevisie over. Ooggetuigen meldden daarnaast explosies in het centrum van de hoofdstad Harare. Wegens de politieke onrust hebben de Amerikaanse en de Britse ambassade in Harare hun personeel en burgers geadviseerd binnen te blijven. De Amerikaanse ambassade blijft woensdag gesloten voor publiek.

De partij van Mugabe beschuldigde generaal Constantino Chiwenga eerder op de avond van landverraad, nadat het leger op meerdere plaatsen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare legertrucks op strategische plaatsen had neergezet. De Zimbabwaanse ambassadeur in buurland Zuid-Afrika ontkende geruchten over een mogelijke staatsgreep. ,,Er gebeurt niet echt iets", aldus ambassadeur Isaac Moyo. ,,Dit zijn maar berichten op sociale media."

De aanleiding voor de onrust is het ontslag van de binnen de strijdkrachten populaire vicepresident Emmerson Mnangagwa (75), die eerder werd gezien als één van de favorieten om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Door zijn vertrek lijkt presidentsvrouw Grace Mugabe nu de beste kaarten te hebben om op termijn president te worden.