Zwart, wit en roetveeg: Sinterklaas komt weer in het land

Sinterklaas komt zaterdag weer in het land. De goedheiligman zet aan het begin van de middag voet aan wal in het Friese Dokkum. De landelijke intocht, die rechtstreeks op televisie is te zien, gaat ook dit keer weer gepaard met een protest van tegenstanders van Zwarte Piet.

Dokkum verwacht zo'n 25.000 mensen die Sinterklaas en zijn gevolg van dichtbij komen bekijken. Op diverse plekken in de stad staan grote tv-schermen om niks te hoeven missen van de intocht. In een extra lange aflevering van het Sinterklaasjournaal is vanaf 12.00 uur de aankomst te zien.

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet houdt zaterdag eerst een 'mars voor beschaving' in Dokkum en vervolgens een protest tegen racisme langs de route. Volgens de organisatie reizen zo'n tweehonderd betogers af naar het noorden van het land. Hoewel in een aantal steden in het land inmidddels de roetveegpiet is geïntroduceerd, blijven volgens de actievoerders nog te veel plaatsen vasthouden aan het in hun ogen racistische karakter van Zwarte Piet.